M*A*S*H slaví 50 let. V příležitosti výročí přinášíme několik zajímavostí. Během natáčení seriálu tvůrce i herce čekalo několik zvratů

 Film a seriál 
01. října 2022 08:50 / Michael Veselý
  0
📷
1 fotografie v galerii
Alan Alda během natáčení seriálu M*A*S*H. Wikimedia Commons/CBS Television
V září to bylo 50 let, co se objevil dodnes velmi populární seriál. Během natáčení však tvůrce i herce čekalo mnoho překvapivých zvratů, ze kterých si odnesli zážitky na celý život. Ať už šlo o postavy, které v pořadu neměly být, nebo naopak ty, které neměly zemřít. Je toho mnoho a možná je něco, co jste o tomto seriálu ještě neslyšeli.

V příležitosti výročí oblíbeného seriálu přinášíme několik zajímavostí, které možná nevíte. Jednou z nich je, že herec Gary Burghoff, který ztvárnil jednu z nejmladšího postav Radara, během každé scény někde ukrýval svou levou ruku. Trpí totiž vrozenou vadou, kvůli které má tři prsty zdeformované. I tak ale dokázal během seriálu například hrát na bicí.

Věděli jste, že M*A*S*H byl natočen podle románu? Kniha Richarda Hookera MASH: A Novel About Three Army Doctors je příběhem, který známe z televizních obrazovek. Mobilní armádní chirurgická nemocnice v Koreji, o níž se vypráví, není z literatury faktu, ale je založena na zkušenostech a znalostech bývalého vojenského chirurga Dr. H. Richarda Hornbergera. Ten knihu napsal se spisovatelem WC Heinzem poté, co dosloužil v korejské válce. Hornberger, který byl popisován jako dobrý chirurg se smyslem pro humor, pracoval po válce v nemocnici VA, než si otevřel vlastní praxi. Svůj román napsal v roce 1956.

Během předposlední epizody seriálu zvané As Time Goes By, si fanoušci mohli všimnout, že postavy zahrabaly časovou schránku. Každý, kdo miloval show, zřejmě očekával, že to vyvolá dojemný pocit a zároveň bude možná i vzrušující, až ji někdo objeví. Podle herce Alana Aldy to ale na osobu, která schránku objevila, neudělalo žádný dojem. Jakmile byl pozemek prodán, časová schránka byla vykopána jen několik měsíců po skončení natáčení série, což pravděpodobně ovlivnilo efekt, který mělo její znovuobjevení mít. Pro stavebního dělníka, který ji našel, to bohužel nic neznamenalo. Zeptal se jen, co s ní dělat. Alespoň ale nebyla zničena, jak to bohužel bývá, pokud jde o časové kapsle.

Další zajímavostí je, že číslům, která získal ve finále M*A*S*H v pondělí 28. února 1983 se už asi jen tak něco nevyrovná. Sledovanost poslední epizody byla šílená. Epizoda „Sbohem, sbohem a amen“ trvala dvě a půl hodiny a vidělo ji neuvěřitelných 77 % lidí, kteří se té noci dívali na televizi, tedy 121,6 milionů lidí. Bez ohledu na to, jaké se dnes objevují pořady, většina spisovatelů a producentů nemohla ani snít o dosažení takových čísel.

Někteří z herců vybraní pro tento seriál, měli skutečné vojenské zkušenosti, ze kterých mohli čerpat, když došlo na jejich scény. Jamie Farr a Alan Alda, kteří hráli Klingera a Hawkeye, byli oba vojáci. Oba sloužili v armádě. Farr byl umístěn v Japonsku a Koreji a Alda strávil šest měsíců v Koreji s armádní rezervou. Ostatní herci z televizní show sloužili v dalších odvětvích armády. Wayne Rogers, který ztvárnil Trappera Johna McIntyra, byl v americkém námořnictvu a Mike Farrell, který hrál BJ Hunnicut, sloužil u námořní pěchoty.

Představte si, jaký by byl celý seriál bez postavy Jamieho Farra. Ač měla být postava zamýšlena jinak, nakonec byla role změněna na heterosexuálního muže, který se oblékl pouze do ženských šatů, aby se pokusil dostat z války. Ve skutečnosti ale tato postava měla být gay, což by v 70. letech 20. století představovalo tolik potřebnou prezentaci v televizi, která v té době chyběla. Diváci se stále těšili na to, jaké oblečení si Klinger oblékne příště a jaké kaskadérské kousky předvede, aby se pokusil propustit. Klinger se přitom měl objevit pouze v jedné epizodě seriálu a postava nebyla ani v knize. Ale diváci si jej tak oblíbili, že se nakonec začal objevovat pravidelně. Dnes je pro nás přitom nemyslitelné, že by M*A*S*H existoval bez něj.

Autoři se rozhodli připomínky ke scénářům vyřešit po svém. Poté, co byli již unaveni z toho, že musí poslouchat poznámky herců o jejich scénářích, tvůrci M*A*S*H Ken Levine a jeho kolegové dvakrát změnili scénář. Herci byli díky tomu nuceni předstírat, že je venku chladné počasí a v třiceti až čtyřiceti stupňových vedrech chodit v bundách na ranči v Malibu. Pak si uvědomili, že bude lepší připomínky příště vynechat a přestali do scénáře mluvit.

Wayne Rogers opustil seriál a byl nahrazen. V té době mu hrozilo porušení smlouvy. Problém byl v tom, že nikdy žádnou smlouvu nepodepsal, protestoval proti ní a zejména proti jedné konkrétní klauzuli dané televizním hercům. Když začal hrát Trappera Johna, měl podepsat „klauzuli o morálce“, kterou považoval za zastaralou. Rogers řekl, že kromě toho, že mu chybělo například jeho přátelství s Aldou a dalšími herci, odchodu ze seriálu nelitoval.

Tvůrci využili příležitosti, kterou jim dal McLean Stevenson, který chtěl odejít po třetí sezóně, aby válku zdramatizovali a rozhodli se zabít Henryho Blakea. Scénář ale všichni dostali bez poslední strany a všechny scény byly natočeny, aniž by někdo tušil, co přijde. Po dotočení poslední scény Gelbart požádal herce, aby počkali několik minut. Před začátkem závěrečné části donesl každému jednu kopii poslední stránky, kde Radar vstoupí na operační sál a oznámí, že Henry to nestihl.

Larry Linville (Frank Burns) okamžitě poznamenal, že to je naprosto skvělé. Gary Burghoff (Radar) se naopak obrátil na Stevensona a nazval ho zkurvysynem, protože se chystal za epizodu získat cenu. Pocity herců z toho, co se dozvěděli a měli za několik málo minut začít natáčet, byly velmi rozporuplné. Scénu pak natočili ve dvou záběrech. Gelbart a Reynolds tvrdili, že obdrželi přes 1000 dopisů od lidí, kteří byli rozrušeni takovým koncem. Reynolds také tvrdil, že americká televizní síť CBS byla z tohoto konce tak nešťastná, že v alespoň jednom opakovaném vysílání rozhodli scénu vystřihnout.

Autorský článek. Další zdroje: Screenrant.com

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod