Vetřelci je už 43 let. Herci se ho během natáčení skutečně báli, svůj strach ve filmu nepředstírali

 Film a seriál 
19. listopadu 2022 18:00 / Mirka Malá
  25
📷
4 fotografie v galerii
Figuríny Vetřelce se herci skutečně báli. Nikdo jim totiž neřekl, že se bude hýbat 20th Century Fox / volný zdroj
Prvnímu filmu z kultovní série Vetřelec je už neuvěřitelných 43 let, a přesto fanoušky stále zajímá, jak se film natáčel a co všechno se dělo za filmovými kulisami. A to nejen v prvním Vetřelci, ale i v dalších pokračováních.

První Vetřelec režiséra Ridleyho Scotta byl skutečně revoluční. Hrozivé stvoření, které se snadno množilo a těžko ho šlo zabít, děsilo nejen diváky, ale i samotné herce. Dnes je už dobře známý fakt, že v prvním Vetřelci jsou skutečně opravdové reakce herců, kteří byli vyděšení a zhnusení v kultovní scéně, kdy Vetřelec vyleze z hrudníku jednoho z astronautů. Režisér Ridley Scott totiž hercům vůbec neřekl, co se vlastně bude dít poté, až se malý Vetřelec „narodí“. Sama Sigourney Weaver a pak i herec Yaphet Kotto potvrdili, že jim režisér pouze řekl, že se „to“ bude hýbat. Přesto je Vetřelec vyděsil natolik, že při této kultovní scéně nemuseli svůj strach vůbec hrát.

Původní návrh Vetřelce počítal s tím, že mimozemská příšera bude mít oči. Nakonec si to ale tvůrci rozmysleli, protože chtěli, aby byl opravdu hodně děsivý. A povedlo se.

Obličej Vetřelce s chapadly, kterým celá hrůza po posádku vesmírné lodi ve filmu začíná, vyrobili filmaři z ovčích střev a ledvin, kondomů, měkkýšů a také ústřic. A to je samo o sobě dost hrůza. Navíc do loutky Vetřelce, který leze z astronautova hrudníku, ještě tvůrci nandali skutečné zvířecí vnitřnosti, takže herci si během natočení scény opravdu užili.

Velké Vetřelce pak hráli tanečníci, kaskadéři a modelové. Tanečníci a kaskadéři nosili lehké obleky, které jim umožňovaly rychlé přesuny a skoky a pro záběry, kdy bylo tělo Vetřelce nutné zkroutit do všelijakých póz, se používaly a 2,5 metru vysoké figuríny, kterých bylo celkem dvanáct. K vytvoření kyselého kouřového pak odborníci na speciální efekty používali kombinaci chloridu titaničitého, cyklohexylaminu a kyseliny octové se žlutým barvivem.

Sama Sigourney Weaver, bez které by Vetřelec nebyl Vetřelcem, s vesmírnými příšerami žádný velký problém neměla, během natáčení si ale sama dala přezdívku Rambolina. A to hlavně kvůli všem kaskadérským kouskům, které musela předvádět. „Na tohle mě Yale School of Drama rozhodně nepřipravila, ale bylo to zajímavé! Vlastně jsem cítila, že skutečné použití zbraní není nic pro mne. Měla jsem jakousi neočekávanou, velmi nepříjemnou reakci na střílení a zabíjení,“ prozradila herečka v době, kdy šla do kin dvojka s názvem Vetřelci.

Přesto Rambolina cvičila denně se zbraněmi jako pravý Rambo. Weaver v rozhovoru z roku 1986 řekla, že ve filmu nosila tři zbraně, konkrétně plamenomet, samopal a granátomet. Aby ale uměla všechny ovládat, cvičila s nimi každý den. „Jediná těžká věc byla, že zbraně byly opravdu extrémně těžké. Pokaždé jsem střídala zbraně, takže jsem musela mít jistotu, že omylem nestisknu špatnou spoušť a nezapálím kaskadéra. Takže i filmové zbraně jsou velmi nebezpečné a mám k nim velmi zdravý respekt,“ řekla herečka.

A ještě jedna pikantnost z druhého snímku Vetřelci. Tam Sigourney Weaver musela hned několikrát poponášet malou holčičku, kterou zachránila. Jenomže neměla dost sil na to, aby ji pokaždé unesla. Proto se tvůrci rozhodli, že herečce pro některé scény s malou holčičkou pořídí lehkou figurínu. A povedlo se jim to bravurně, protože ve filmu si rozhodně nikdo nevšimne, že Weaver nosí jen figurínu. Dětská herečka Carrie Henn prozradila, že „museli mi udělat odlitek celého těla. Nakonec bylo opravdu skvělé vidět, jak moc se mi tahle figurína podobá.“

Autorský článek, další zdroje: Bestlifeonline, ABC News

Víc už toho není

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008