Před 19 lety vtrhli Američané do Iráku. Tehdejší prohlášení prezidenta Bushe se nápadně podobají těm Putinovým

 Koktejl 
17. března 2022 14:55 / Mirka Malá
  220
📷
2 fotografie v galerii
Válka v Iráku nakonec trvala 8 let Depositphotos
Přesně 19. března 2003 vtrhli Američané do Iráku a začala válka, kterou podporovali i američtí spojenci v čele s Velkou Británií.

Těsně poté, co Bagdádem otřásly první exploze, tehdejší americký prezident George W. Bush v televizním projevu prohlásil: "V tuto hodinu jsou americké a koaliční síly v raných fázích vojenských operací s cílem odzbrojit Irák, osvobodit jeho lid a bránit svět před vážným nebezpečím."

Válka s vymyšlenou záminkou

Bylo o tom napsáno a natočeno hodně. Faktem je, že tehdy prezident Bush a jeho poradci postavili velkou část svých argumentů pro válku na myšlence, že Irák pod diktátorem Saddámem Husajnem vlastnil zbraně hromadného ničení nebo je v procesu jejich výroby, jak píše web History. Irák byl také falešně obviněn z držení zakázaných chemických zbraní, které se tam ovšem nikdy nenašly. Stejně jako jaderné zbraně.

Válku Bush spustil asi 90 minut poté, co vypršela Američany stanovená lhůta pro Saddáma Husajna, aby opustil Irák nebo čelil válce. První cíle, které Bush označil za důležité, byly zasaženy řízenými střelami Tomahawk z amerických stíhacích bombardérů a válečných lodí umístěných v Perském zálivu.

Koaliční síly dokázaly svrhnout irácký režim a dobýt irácká velká města za pouhé tři týdny, přičemž si toto tažení vyžádalo jen několik obětí. Prezident Bush vyhlásil konec velkých bojových operací 1. května 2003. Navzdory porážce konvenčních vojenských sil v Iráku povstání pokračovalo v intenzivní partyzánské válce v zemi v dalších letech, což vedlo k úmrtí tisíců koaličních vojáků i civilistů.

Po intenzivním pátrání našli američtí vojáci Saddáma Husajna skrývajícího se v díře několik kilometrů od jeho rodného města Tikrít. 6. listopadu 2006 byl Saddám Husajn shledán vinným ze zločinů proti lidskosti a odsouzen k trestu smrti oběšením. Po neúspěšném odvolání byl 30. prosince 2006 popraven.

V Iráku nebyly nalezeny zbraně hromadného ničení

V Iráku nikdy nebyly nalezeny žádné zbraně hromadného ničení. USA vyhlásily ukončení války v Iráku až 15. prosince 2011. Přitom před útokem, v únoru 2003, vystoupil tehdejší americký ministr zahraničí Colin Powell s důkazy o tom, jaké všechny prostředky hromadného ničení Irák vlastní. Ale byl to podvrh. O několik let později se ukázalo, že veškeré informace se zakládaly na zprávách od iráckého informátora, který později přiznal, že si vše vymyslel.

Zdroj: History, Wikipedia.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008