Před 17 lety se princ Charles dočkal, vzal si svoji celoživotní milenku Camillu. Nešlo ale o oficiální královskou svatbu

 Koktejl 
08. dubna 2022 10:54 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Charles a Camilla byli milenci po celou dobu jeho manželství s Dianou Depositphotos
Před 17. lety se konečně princ Charles dočkal a mohl si vzít svoji celoživotní milenku Camillu Parker Bowles. Nebyla to ale svatba se všemi královskými oficialitami, jak jsme u britského trůnu zvyklí.

Téměř osm let poté, co celý svět oplakával smrt princezny Diany, truchlení oficiálně skončilo. Princ Charles se jako následník britského trůnu, oženil se svou dlouholetou milenkou Camillou Parker Bowlesovou. žádná královská megasvatba to ale nebyla. Jednalo se pouze o malý civilní obřad, který se uskutečnil ve Windsor Guildhall, kousek od  Londýna. Ten se měl původně konat 8. dubna, ale musel být o den odložen, aby nekolidoval s pohřbem papeže Jana Pavla II, píše History.

Královna na obřad nepřišla

Po civilním obřadu, kterého se britská královna Alžběta nezúčastnila, arcibiskup z Canterbury Rowan Williams požehnal svazku jménem anglikánské církve v samostatném obřadu požehnání. Tam už přišla jak královna Alžběta II, tak i princ Philip a dalších zhruba 750 hostů.

Je tu ale jeden obrovský rozdíl. O dvacet let dříve, 29. července 1981, se princ Charles oženil se svou první manželkou Lady Dianou Spencer. Jejich okázalá svatba přilákala 750 milionů televizních diváků, což z ní udělalo nejpopulárnější televizní program své doby. Pozornost příznivců se ale soustředila především na zbožnovanou Dianu. O několik let později ale vyšlo najevo, že na první pohled pohádkové manželství Charlese a Diany bylo prakticky velmi nešťastné a zahrnovalo nevěru na obou stranách. Pár se rozešel v roce 1992 a Diana si poté v rozhovorech stěžovala, že v manželství byli tři. Manželství bylo rozvedeno v roce 1996, zhruba rok před Dianinou smrtí.

Stará láska nerezaví

Charles poznal Camillu už v roce 1970, ale jejich randění skončilo o tři roky později, když se dal k námořnictvu. Camilla se pak provdala za armádního důstojníka Andrewa Parkera Bowlese, ale má se za to, že byla Charlesovou milenkou po celou dobu svého manželství. Camilla a Andrew Parker Bowlesovi se rozvedli v roce 1995, tedy rok před oficiálním rozvodem Charlese a Diany.

I když si Britové na Camillu už zvykli, nebyla a není příliš oblíbená. Ačkoli se po svatbě s Charlesem technicky stala princeznou z Walesu, Camilla tehdy oznámila, že dá přednost titulu vévodkyně z Cornwallu, v úctě k lidem a zbožňované Dianě. Až se Charles stane králem, má nárok na titul královny Camilly, nicméně ona sama již oznámila svůj záměr používat titul Princess Consort. Tímto rozhodnutím reagovala pravděpodobně na průzkumy veřejného mínění, které ukazují, že Britům se myšlenka královny Camilly vůbec nelíbí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008