Před 105 lety přišlo zlo. Bolševická revoluce přinesla převrat, který dodnes ohrožuje celý svět

 Koktejl 
08. listopadu 2022 07:55 / Mirka Malá
  32
📷
1 fotografie v galerii
Carskou diktaturu v roce 1917 Lenin vyměnil za komunistický diktát, který trvá dodnes Wikimedia Commons
Levicoví příznivci v čele s vůdcem bolševické strany Vladimira Lenina dnes před 105 lety zahájili státní převrat, který dodnes znamená katastrofu pro celý svět. Bolševici a jejich spojenci obsadili vládní budovy v tehdejším hlavním městě Petrohradu a během pouhých dvou dnů vytvořili novou vládu v čele s Leninem.

Vznikl tak nový stát, který se jmenoval Bolševické Rusko, později ho ale přejmenovali na Svaz sovětských socialistických republik. Šlo tehdy o první marxistický stát na světě. To ale netrvalo dlouho.

Bolševici prakticky ihned po roce 1917 zahájili reorganizaci bývalého ruského carského impéria, samozřejmě s úmyslem implementovat sovětský bolševismus všude, kde to jen půjde. Na domácí půdě si zřídili Bolševici Čeku, tajnou policii, která fungovala jako revoluční bezpečnostní služba k odstranění, popravě nebo trestání těch, kteří jsou považováni za „nepřátele lidu“. Tato operace se nazývala Rudý teror.

Následně Bolševici v čele s Leninem začali ustavovat sovětskou moc v nově nezávislých republikách, které se oddělily od Ruské říše. Nejprve šlo o nově nezávislé republiky Arménii, Ázerbájdžán, Bělorusko, Gruzii a Ukrajinu. A tak se také zrodil Sovětský svaz, do kterého byly postupně sjednocovány další země. V roce 1923 se Bolševici přeměnili v Komunistickou stranu Sovětského svazu a zůstali u moci více než šest desetiletí. Později k Sovětskému svazu připojili také pobaltské země a další státy jako Uzbekistán, Turkmenistán nebo Moldavsko.

Bolševici neváhali na cestě za mocí popravit ani ruského cara a jeho rodinu. Stalo se tak 16. července 1918. Časně ráno byli Mikuláš, Alexandra, jejich děti, lékař a několik sluhů odvedeni do sklepa a zastřeleni podle rozkazu, který údajně vydal sám Lenin. Tato interpretace tehdejších událostí se ale nikdy nepotvrdila, nicméně někteří svědci později uvedli, že rozkaz skutečně přišel od Lenina, a to nejen k popravě carské rodiny, ale i ke zničení důkazů.

Svět se na bolševismus v Rusku, respektive v Sovětském svazu díval se smíšenými pocity. A to dokonce i různé socialistické a dělnické organizace. I ty společně s ostatními západními státníky dospěly k závěru, že ruská revoluce pouze nahradila jednu formu tyranie, tedy carismus, jinou formou, tedy komunismem.

A byla to pravda, která se ukázala záhy. Přestože bolševici byli stranou, která svrhla prozatímní vládu a zorganizovala shromáždění, prohráli volby. Bolševici místo toho, aby vládli jako koalice, zakázali veškerou politickou opozici. A to je začátek komunistického autoritářství. Konzervativní historik Robert Service napsal, že „Lenin pomáhal základům diktatury a bezpráví. Upevnil princip státního pronikání do celé společnosti, její ekonomiky a její kultury. Lenin praktikoval teror a obhajoval revoluční amoralismus.“ Sovětský svaz pokračoval v praktikování politické represe až do svého rozpuštění v roce 1991.

Ale demokracie v Rusku dlouho nevydržela, protože o osm let později, na sklonku roku 1999 se dostal k moci Vladimír Putin. A tomu, jak už dobře ví celý svět, se velmi stýská po totalitním impériu.
Nemůže totiž zapomenout na to, co se stalo v polovině 80. let, kdy se poslední sovětský vůdce Michail Gorbačov snažil reformovat zemi prostřednictvím své politiky glasnosti a perestrojky. Nakonec Sovětský svaz přišel o své satelity v centru Evropy, jako bylo Polsko, Maďarsko, Československo nebo NDR, a s tím přišly i velké problémy doma. Poté, co vyhlásil referendum o budoucnosti země, se postupně začaly odtrhávat různé státy jako Litva, Lotyšsko, Estonsko, Arménie, Gruzie či Moldavsko, což urychlilo rozpad Sovětského svazu v roce 1991 a všech patnáct bývalých sovětských republik se vyvinulo v plně nezávislé postsovětské státy.

Bolševická revoluce v roce 1917 a dodnes ovlivňuje celý svět. Nebyly tu jen komunistické státy pod velením Sovětského svazu. Byly a jsou tu také další komunistické režimy, stačí vzpomenout Kubu, Severní Koreu či Čínu. Svět je, trochu zjednodušeně, dodnes silně ovlivněn jedním bolševickým diktátorem, který to před 105 lety všechno začal a více jak 100 let nacházel nové a nové pokračovatele.

Autorský článek, další zdroj: History

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod