Jak staré jsou vlastně džíny? V roce 1873 si je nechal patentovat Levi Strauss

 Móda a styl 
18. května 2022 08:31 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Strauss ale džíny sám nevymyslel Depositphotos
Nikdy nevychází z módy a nosí se už téměř dvě století. Džíny, nebo správně modré džíny, vymyslel jistý Levi Strauss jako pracovní oděv (v podstatě jako montérky). V roce 1873 nemohl tušit, že se z jeho džínů stane stálice světa módy.

Výhodou původního džínového pracovního oděvu měly být především kovové nýty. Dnes už se tolik nepoužívají, ale tehdy to skutečně bylo spolu s pevným džínovým materiálem přelomové. Není divu, že si svoje džíny Levi Strauss a jeho krejčí Jacob Davis nechali 20. května 1873 patentovat.

Strauss nýty nevymyslel

Strauss byl především obchodník ze San Francisca, který vytěžil opravdu hodně ze své známosti s krejčím Jacobem Davisem z Nevady. Ten Straussovi totiž jednoho dne napsal, že vyrábí skvělé pracovní kalhoty s nýty, které zpevňují namáhaná místa, ale nemá peníze na to, aby mohl šít ve velkém. Strauss jako správný obchodník se tohoto nápadu chytil, celý podnik zafinancoval a společně si pak nechali džíny s nýty patentovat.

Taky si teď vybavujete ty staré dobré Levisky, které se zejména za socialismu tak těžce sháněly? I když značka Levi´s v současném světě módy ztratila hodně ze svého bývalého lesku a postavení, Strauss a Davis si v roce 1873 jistě nemysleli, že jejich džíny budou jednou nesmrtelným módním trendem po celém světě.

Tehdy totiž chtěli jen šít pořádné pracovní kalhoty. A o něco později ještě vymysleli džínové lacláče. Po roce 1920 se jejich pracovní kalhoty staly nejprodávanějšími v USA.

Ani tehdy ještě netušili, že dnes již legendární džíny s označením 501 se budou prodávat po celá desetiletí. Toho se už ale německý přistěhovalec Strauss nedožil. Po zdravotních problémech zemřel už v roce 1902. Kromě firmy na džíny stihnul ale řídit mimo jiné i Nevadskou banku a několik pojišťovacích společností.

Autorský článek, další zdroj: Wikipedia

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod