Mussolini v březnu 1919 založil fašistickou stranu. Nakonec mu ale titul největšího nacisty ukradl jeho kamarád Hitler

 Osobnosti 
22. března 2022 11:48 / Mirka Malá
  2
📷
2 fotografie v galerii
Benito Mussolini je zakladatelem fašismu Depositphotos
Benito Mussolini byl původně socialista. Ale nakonec to dopadlo všechno jinak. Když se s italskými socialisty rozhádal, založil v březnu roku 1919 nacionalistickou stranu Fasci di Combattimento. A vznikl fašismus.

Mussoliniho nová pravicová organizace, všeobecně známá jako Fašistická strana, obhajovala italský nacionalismus, její členové nosili černé košile a zaměřovali se na teror a zastrašování svých levicových odpůrců.

Byl to první fašista, ale Hitler mu vše ukradl

V říjnu 1922 vedl Mussolini svoje fašisty na pochod na Řím a král Emmanuel III., který měl malou důvěru v italskou parlamentní vládu, požádal Mussoliniho, aby vytvořil novou vládu. Zpočátku Mussolini, sice spolupracoval s italským parlamentem, ale za pomoci své brutální policejní organizace se brzy stal skutečným diktátorem Itálie. V roce 1925 tak mohl oficiálně vyhlásit fašistický stát s Mussolinim jako Il Duce neboli Vůdcem, jak píše History.

O deset let později Mussolini brutálně napadl Etiopii, což vedlo k izolaci Itálie. Proto se o rok později Mussolini spojil s Adolfem Hitlerem a společně podporovali španělského nacionalistu Francisca Franca ve španělské občanské válce, což nakonec vedlo k podepsání smlouvy o spolupráci v zahraniční politice mezi Itálií a nacistickým Německem v roce 1937.

Přestože Hitler se svým nacismem přišel až po Mussolinim, během druhé světové války to byl právě italský vůdce, kdo nakonec hrál druhé housle. Mussolini se nakonec ukázal jako slabý vůdce a nedokázal ani odvrátit puč uvnitř jeho fašistické strany. Dva dny po pádu Palerma 24. července 1943 Velká fašistická rada odmítla politiku diktovanou Hitlerem prostřednictvím Mussoliniho a 25. července byl Il Duce zatčen.

Fašistický maršál Pietro Badoglio převzal otěže italské vlády a v září se Itálie bezpodmínečně vzdala spojencům. O osm dní později osvobodila německá komanda Mussoliniho z jeho vězení v pohoří Abruzzi a později se stal loutkovým vůdcem Němci kontrolované severní Itálie. S kolapsem nacistického Německa v dubnu 1945 byl Mussolini zajat italskými partyzány a 29. dubna byl po krátkém válečném soudu popraven zastřelením i se svou milenkou Clarou Petacci. Jejich těla byla v Miláně pověšena za nohy na náměstí. 

Zdroj: History, Wikipedia.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?