Když velký úspěch předchází ještě většímu pádu. Zapomenutá módní ikona návrhář Halston definoval newyorský styl 70.let

 Osobnosti 
19. května 2022 14:30 / Patricie Chládková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Americký návrhář Roy Halston definoval newyorský styl 70.let Commons Wikimedia / Darren1f
Možná to ani nevíte ale je velmi pravděpodobné, že v šatníku máte šaty, s jejichž střihem přišel americký módní návrhář Roy Halston, známý převážně jen jako Halston.

Tento muž, kontroverzní návrhář, byl až do nedávna převážně neznámou osobností, ačkoliv se jednalo o současníka a konkurenta návrhářů jako jsou Ralph Lauren, Tom Ford, Calvin Klein nebo Oscar de la Renta. S Calvinem Kleinem se jednalo až o žárlivost.

Vše se ale změnilo díky populární streamovací službě Netflix, která minulý rok uvedla minisérii Halston, jenž pojednává o životních zvratech a úspěších tohoto amerického návrháře. Většinu času však můžeme sledovat spíše neúspěchy, se kterými se ke sklonku života musel potýkat.

Zrod a počáteční úspěch

Roy Halston se narodil roku 1932 ve státě Iowa a už od útlého věku se zajímal o módu. Základy šití mu předala babička, poté pravidelně upravoval šaty své rodině. 

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený HALSTON (@halston)

V dospělosti se přestěhoval do Chicaga, kde začínal jako aranžér výloh a postupně začal se svou vlastní módní tvorbou. Prvními kousky, které začal vytvářet, byly klobouky.
Jednalo se o velice povedené kousky a úspěchu se mu dostalo v roce 1961 prostřednictvím tehdejší první dámy Jackie Kennedy, jenž si klobouček z jeho výroby vzala na prezidentskou inauguraci svého manžela.

Tento úspěch povzbudil Halstona k přesunu do New Yorku, kde zanedlouho uvedl svoji první ready to wear kolekci. Kolekce překvapila luxusními látkami a minimalistickými, avšak sofistikovanými střihy, které Halston oprostil všech zbytečností jako třeba mašlí, zipů nebo knoflíků, které neměly žádnou funkční úlohu.

Bez nadsázky lze říci, že Halston definovat newyorský styl 70.let a s velkou pravděpodobností ve svém šatníku máte kousky, které byly pro jeho tvorbu ikonické. Jen si vzpomeňte na košilové šaty a na halter šaty. To jsou ty s úzkým pasem, volnou sukní a „obojkem“ okolo krku.

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený HALSTON (@halston)

Velký úspěch předchází ještě většímu pádu

Ačkoliv se jednalo v té době o vizionáře, nebylo lehké s ním vyjít. Halston byl proslulý svou komplikovanou povahou a ješitnost, ho stála vše. A také nesmíme zapomenout na nemalou drogovou závislost a nezřízené sexuální chování. Kvůli tomu se bohužel nakazil virem HIV.

Ke konci života pro své nezřízené chování a obchodní nezodpovědnost ztratil práva na svou vlastní módní značku Halston a nemohl tak pod ní nic vytvářet.

Návrhář zemřel v roce 1999 na rakovinu, nicméně jeho odkaz přetrvává a značka je stále aktivní.

Autorský článek, další zdroje: Instagram, heroine.cz, vogue.com, elle.com, vogue.com

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008