Nejhorší terorista všech dob Šakal byl zatčen v srpnu 1994. Za svou kariéru vydělal desítky milionů a platily ho i Stasi a KGB

 Osobnosti 
16. srpna 2022 10:45 / Mirka Malá
  3
📷
1 fotografie v galerii
Herec Edgar Ramírez si v roce 2010 zahrál Šakala v televizním seriálu Se svolením Canal +
Narodil se jako Ilich Ramírez Sánchez, celý svět ho ale znal jako Carlose nebo Šakala. Byl to nejhorší terorista všech dob, který zabil desítky lidí a stál za desítkami bombových útoků. Svému řemeslu se věnoval od sedmdesátých let, dopaden byl ale až v srpnu roku 1994.

O Šakalovi byla natočena také řada úspěšných hollywoodských velkofilmů. Filmaři se snadno nechali zlákat příběhem nejhoršího teroristy všech dob, který si svým řemeslem vydělal desítky milionů dolarů a na luxusní život mu také štědře přispívaly přinejmenším komunistické tajné služby Stasi a KGB.

Už to vypadalo, že Šakala nikdy nechytí. Mnohokrát měl štěstí a mnohokrát se ze zatčení doslova prostřílel. Zabíjel na potkání a nechával si za to dobře platit. Zadarmo v podstatě nepodnikl žádný útok.

Šakal se narodil ve Venezuele a byl zapřisáhlý komunista. Tato ideologie jej také na začátku inspirovala ke kariéře teroristy. Ale peníze nakonec byly mnohem inspirativnější. A vše taky začalo, kde jinde než v Moskvě, kde studoval univerzitu. Odtud už jeho cesta vedla rovnou do řad Lidové fronty pro osvobození Palestiny. A právě pro Palestince, kteří ho řádně vycvičili, v roce 1973 spáchal atentát na jednoho z předních představitelů židovského státu Izrael Josepha Seiffa.

Šakal v následujících letech spáchal bombový útok na Bank Hapoalim v Londýně a bombové útoky na tři francouzské noviny údajně nakloněné Izraeli. Také útočil na francouzské velvyslanectví v Haagu v roce 1974 a o rok později útočil, naštěstí neúspěšně, na letadla na pařížském letišti Orly. Při přestřelce se mu podařilo utéct.

V polovině roku 1975 se zase při přestřelce podařilo Šakalovi utéct z Paříže, když byl odhalen. Utekl do Bejrútu, odkud naplánoval přepadení sídla OPEC, tedy Organizace zemí vyvážející ropu. Tři lidé tehdy přišli o život a ze 60 dalších se stali rukojmí. Nakonec velice složitě byli všichni propuštěni a o několik let později vyšlo najevo, že Šakal dostal za jejich propuštění tučnou sumu, která se pohybovala mezi 20 a 50 miliony dolarů a pocházela z Íránu, kterému prostředníka dělala Saúdská Arábie.

Carlos neboli Šakal tehdy tvrdil, že peníze investoval do revoluce, což zřejmě rozlítilo Palestince, kteří s přepadovkou OPECu měli svoje plány. Šakal ale zřejmě dal přednost penězům před palestinskými ideály a Palestinci ho následně ze své organizace vyloučili. Šakal si tak musel hledat nové chlebodárce.

V roce 1976 byl Carlos zatčen v Jugoslávii a nepochopitelně převezen do Bagdádu, aby se následně pohodlně usadil v jemenském Adenu a založil vlastní organizaci. V té době se jeho chlebodárcem stala východoněmecká tajná policie Stasi, která mu platila kancelář, dům ve východním Berlíně, 75 členů personálu a auto s řidičem. A podle toho to také vypadalo. V roce 1981 podnikl Šakal bombový útok na budovu Rádia Svobodná Evropa v Mnichově, ale tou dobou nejhledanější terorista světa musel svoji pozornost přesměrovat jinam. Jeho manželka, německá teroristka Magdalena Kopp, byla zatčena v Paříži a Carlos se mstil. Podnikl útoky mimo jiné na vlak TGV, redakci novin, kostel a ambasádu v západním Berlíně.

Odtajněné dokumenty Stasi po roce 1989 vyzradily, že Stasi byla prakticky prostředníkem mezi Šakalem a KGB. Šakal útočil na všechny možné cíle ještě v roce 1982, kdy se začala smyčka utahovat. Všechny zahraniční tajné služby po něm šly a východoevropské země dostaly od KGB rozkaz jej schovat. Šakal tak dokonce žil i v Budapešti, kde strávil dva roky, ale Maďaři jej nakonec vyhnali. Carlos se pak pokoušel najít podporu v různých arabských státech, nikde ho ale už moc nechtěli. Chvíli ho chránila Sýrie, pak si jeho služby objednal Irák a nakonec se usadil v Súdánu.

A Súdán ho nakonec vydal. Co této africké zemi Američané slíbili, bude samozřejmě navždy tajné, každopádně 14. srpna 1994 byl Carlos Šakal zatčen a přepraven do Paříže. Tam u soudu dostal doživotí a následně dostal ještě další dvě. A tak Šakal naštěstí pořád sedí. V současné době je mu dvaasedmdesát let.

Autorský článek, další zdroj: History

Témata: terorista, Carlos, Šakal, Stasi,
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008