Zvuk dveří na lodi USS Enterprise ve Star Treku z roku 2009 má zvláštní původ. Je to totiž zvuk toalety v ruském vlaku

 Film a seriál 
17. ledna 2023 16:27 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Zvukové efekty mají mnohdy zvláštní původ Paramount Pictures / volný zdroj
Fanoušci Star Treku znají kultovní film Star Trek z roku 2009 do posledního detailu. Včetně zvuku, který vydávají automatické dveře na lodi USS Enterprise. Tento zvuk ale nevznikl ve studiu, nýbrž jde o reálný zvuk, natočený na toaletě v ruském vlaku.

Zvukové efekty diváci samozřejmě milují. Málokdo ale možná ví, že valná většina z nich nepochází z řádění specialistů na efekty v nějakém zvukovém studiu, ale jde o namáhavou a zdlouhavou práci v terénu. Tam totiž tito specialisté tráví doslova dlouhé hodiny a dny, aby zachytili reálný zvuk, který potom ve filmu použijí pro konkrétní scény. Zvukové efekty zkrátka vyžadují práci v terénu. Zvukaři musí dát dohromady spoustu věcí a nahrát spoustu sekaček na trávu, mixérů a kvílících elektrických vedení, aby získali zvuky, které nakonec můžou ve studiu vylepšit do finálního tvaru.

A tak také vznikl zvuk, který vydávají automatické dveře lodi USS Enterprise ve snímku Star Trek z roku 2009. V případě zvukového efektu dveří USS Enterprise nakonec základní zvuk zaznamenala Ann Scibelli při splachování toalety poháněné vzduchem ve vlaku v Rusku.

Bez speciálních efektů všeho druhu by se takový sci-fi film, jakým Star Trek z roku 2009 je, samozřejmě vůbec neobešel. A mnozí se shodují na tom, že právě tenhle film se nepodobal ničemu, co kdy fanoušci sci-fi viděli. Režisér J.J. Abrams použil obrovské masivní kulisy, řadu rekvizit a také dokonalý make-up. A faktem je, že film právě za make-up získal Oscara.

Tak třeba jedna z nejslavnějších scén, kdy Kirk, Hikaru Sulu a Olson padají střemhlav. „Ve skutečnosti jsme v noci věšeli chlapy hlavou dolů z jeřábu a osvětlovali je, aby to vypadalo, že jejich jediným zdrojem světla je slunce,“ vysvětlil Roger Guyett z ILM na jednom videu ze zákulisí filmu. „A pak vstoupí do atmosféry a létají v ekvivalentu atmosféry podobné Zemi, v tu chvíli jsme opět kombinovali různé efekty se skutečnými chlapy visícími na laně.“

Mnoho scén filmu Star Trek z roku 2009 se ale nenatáčelo jen v ateliérech, ale také v reálných lokacích. Nejvíc paradoxně posloužila Kalifornie, kam to měli filmaři z filmových ateliérů opravdu blízko. Natáčely se tam dokonce i scény na sněhu. Snad nejpozoruhodnějším faktem je, že ledová planeta Delta Vega, respektive scény z ní, byly natočeny na parkovišti stadionu baseballového týmu Los Angeles Dodgers.

Když bylo vše natočeno, přišly na řadu dodělávky speciálních efektů. Přesto byl film připraven vejít do kin v řádném termínu, který studio Paramount stanovilo na Vánoce roku 2008. Nakonec se ale manažeři studia rozhodli, že premiéru filmu posunou až na květen roku 2009, neboť se domnívali, že během jara a léta přijde do kin víc lidí. A vyplatilo se.

Star Trek měl totiž nakonec největší zahajovací víkend, což je ostře sledovaná záležitost, ze všech filmů ve Startrekové franšíze. Film s rozpočtem 150 milionů dolarů nakonec vydělal 385,7 milionů dolarů po celém světě. Povzbuzeno finančním úspěchem, poslalo studio do světa další Star Trek v roce 2013. Film Star Trek Into Darkness celosvětově vydělal 467,4 milionů dolarů. A v roce 2016 následoval Star Trek Beyond. U tohoto snímku už ale nebyl režisér J.J. Abrams a film vydělal „jen“ 343,5 milionu dolarů.

Autorský článek, další zdroj: Looper

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47