Pomalý pád komunismu začal právě v těchto dnech. V lednu 1989 se v Praze demonstrovalo celý týden

 Koktejl 
18. ledna 2022 07:14 / Mirka Malá
  7
📷
2 fotografie v galerii
Pád komunismu v tehdejším Československu začal právě v těchto dnech před 33 lety Depositphotos
Dnes si to už možná málokdo uvědomuje, protože listopadové události roku 1989 vstoupily pevně do naší historie. Ale byl to právě třetí lednový týden, který odstartoval pomalý pád komunismu v tehdejším Československu.

Třetímu lednovému týdnu se od té doby říká Palachův týden. Během něho se v Praze uskutečnila řada protestních akcí u příležitosti úmrtí Jana Palacha. A stejně jako v listopadu to i v lednu začalo nevinným průvodem.

Ohlášený pietní akt rozehnala policie

V původním plánu byl jen jeden ohlášený, i když nepovolený pietní akt několika opozičních iniciativ, v rámci něhož měly být položeny květiny na Václavském náměstí k uctění památky upáleného Jana Palacha. Na Václavák se ale nakonec nikdo nedostal, protože 15. ledna policie zadržela zástupce všech pěti iniciativ včetně zástupce Charty 77. A toto plánované první shromáždění policie tvrdě rozehnala vodními děly a slzným plynem.

Následně se ale začaly dít věci. Nečekané protesty proti komunistické moci, kterých se účastnily tisíce lidí, se v následujících dnech odehrály jak v Praze, tak na mnoha místech tehdejšího Československa. Celý týden protestů skončil 21. ledna, kdy se řada lidí rozhodla vydat k Palachovu hrobu do Všetat. Tuto obec ovšem policie neprodyšně uzavřela, takže se k Palachovu hrobu nakonec nikdo nedostal. Jen Stanislavu Devátému se podařilo přehodit kytici přes plot.

Během celého protestního týdne policie nakonec zadržela asi 1 400 lidí včetně Václava Havla a Alexandra Vondry. Havel byl zadržen už v pondělí 16. ledna, největší demonstrace se odehrála ve čtvrtek 19. ledna, kdy policie podle svědků zasahovala s obzvlášť velkou brutalitou.

Leden 1989 tedy předznamenal vývoj celého roku 1989. Události, které vedly k pádu komunistického režimu, nakonec vyvrcholily v listopadu 1989.

Zdroj: iDnes, Wikipedia.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47