Zajímavosti, které jste nevěděli o megafilmu Titanic

 Koktejl 
08. ledna 2020 08:39 / Blanka Štiková
  0
📷
27 fotografií v galerii
Film Titanic z roku 1997 od režiséra Jamese Camerona získal 11 Oscarů Twitter
Strašlivá tragédie obří luxusní „nepotopitelné“ lodi Titanicu, která se stala 14. dubna 1912, inspirovala mnohé filmaře ke zpracování dokumentů i filmů. První filmové zpracování o Titanicu se objevilo již několik měsíců po katastrofě a v jedné z hlavních rolí se dokonce objevila herečka, která samotnou tragédii přežila.

Bylo natočeno hned několik filmů o tomto velikém neštěstí. Nejznámější je však asi ta verze z roku 1997 od režiséra Jamese Camerona, film byl natolik úspěšný, že získal 11 Oscarů. V romantickém dramatu hrají po boku Leonardo DiCaprio jako chudý Jack a Kate Winslet jako bohatá Rose. Oba se do sebe zamilují, ale Titanic se nakonec potopí a s ním i jeden z nich. Co jste však o filmu nevěděli?

Vše co nejreálněji

Film se natáčel pod falešným, krycím názvem Planet Ice. James Cameron si na filmu dal hodně záležet a vše se snažil natočit co nejreálněji. Kvůli natočení filmu dokonce nechal postavit věrnou kopii lodi a pro scénu s potopením Titanicu se postavila obří nádrž. Každá místnost byla přesnou kopií originálu a mnoho věcí i interiérů vyrobily firmy, které je vyráběly i pro původní Titanic. Díky starým fotografiím a nákresům se tvůrcům podařilo zachytit i nejmenší detaily, které prý dokonce ověřovali i historici.

Nechyběl ani správný čas 2:20 na hodinách u schodiště, které přímo odrážely skutečný čas potopení pravého Titanicu. Na konci natáčení skončila obří maketa Titanicu ve šrotu. A co postavy? James Cameron prý přiřadil více než stovce komparsistů jejich vlastní fiktivní příběhy a jména, s každým si prý dokonce osobně sedl a o jejich postavách si popovídal.

Na kolik vyšel a kolik vydělal

Myslíte si, že byl film levnější než výroba samotného opravdového Titanicu? Pak se mýlíte. Cena skutečného Titanicu byla v letech 1910 až 1912 celkem 7,5 milionu dolarů (to je v přepočtu přes 169 milionů Kč), s inflací z roku 1997 by to dělalo 120 – 150 milionů dolarů (to je v přepočtu více než 2,7 – 3,3 miliardy Kč). Film Titanic však vyšel na neuvěřitelných 200 milionů dolarů (to je v přepočtu přes 4,5 miliardy Kč), vyšel tedy na mnohem více, než stálo postavení skutečného Titanicu.

Titanic je filmem, který se nejdéle nepřetržitě vysílal v amerických kinech, a to dlouhých 281 dní, byl totiž nasazen 19. prosince 1997 a z kin byl stažen až 25. září o rok později. A kolik si tento velkofilm vydělal? Celkově v tržbách 2,19 miliardy dolarů, díky tomu je druhým nejvýdělečnějším filmem celkově, a to v roce 1997 ještě internet nefungoval tak jako dnes…  Inflace ale dělá své a dnes by tržby činily něco přes 3 miliardy dolarů.

Kdo se ucházel o role

Herci Leonardo DiCaprio a Kate Winslet neznali celý scénář, když se upsali svým rolím, to udělali pouze na základě náčrtu Jamese Camerona, tedy ještě před tím, než byl vůbec scénář dopsaný. A kdo jiný mohl hrát Rose? Zvažovány byly například herečky Gwyneth Paltrow, Nicole Kidman, Madonna, Jodie Foster, Cameron Diaz či Sharon Stone. Roli však nakonec dostala Kate Winslet. Věděli jste, že postava Rose byla napsána podle Beatrice Wood, která zemřela v Kalifornii v roce 1998 ve věku 105 let?

A co hlavní mužská role? Filmové studio chtělo, aby Jacka hrál Matthew McConaughey, prý se uvažovalo i o Macaulay Culkinovi, ale režisér James Cameron trval na Leonardovi DiCaprio. A co ostatní role? Tak například role kapitána Smitha prý byla nabídnuta Robertu De Nirovi, ten ji ale odmítl, neboť v té době prý trpěl střevními problémy.

Existoval Jack Dawson?

Jméno hlavní postavy – Jack Dawson – skutečně existovalo, režisér James Cameron ho sám vybral na hřbitově v Halifaxu, tam je pohřbeno 309 obětí Titanicu. Podle dostupných informací byl Jack Dawson Ir pracující na lodi u motorů, skonal však již při prvotním zaplavení lodi, jméno je tedy to jediné společné s filmovou postavou. Po úspěchu filmu začalo k jeho hrobu na hřbitov v Halifaxu chodit mnoho lidí. Otázkou je, zda tito lidé tušili, že příběh filmového Jacka není příběhem skutečného Jacka Dawsona…

Intimní scéna

Jistě každý zná choulostivou scénu, kdy se Jack chystá kreslit nahou Rose. Ale všimli jste si přeřeknutí Jacka? Ve scéně Jack říká větu: "Polož se na tu postel, teda, na ten gauč." Ve scénáři však měl Jack říct pouze: "Polož se na ten gauč", ale Leonardo DiCaprio větu popletl, protože byl nervózní. Jamesovi Cameronovi se jeho přeřeknutí natolik líbilo, že jej ve filmu ponechal.

Pak přichází dosti intimní scéna, kdy Jack na papíře zachycuje Rose, zatímco ona pózuje zcela nahá. Pokud si myslíte, že Leonardo DiCaprio umí kreslit, tak jste na omylu. Všechny obrázky Jacka totiž namaloval sám James Cameron. Dokonce i ruka, která kreslí Rose ležící na kanapi, patří ve skutečnosti Jamesovi Cameronovi, ten je skvělým ilustrátorem. Jediný háček byl v tom, že DiCaprio je pravák a Cameron zase levák, tvůrce proto natočený záběr v postprodukci pomocí svého týmu zrcadlil tak, aby to nebylo poznat.

Postava staré Rose

Zajímavá je postava staré Rose. Hrála ji paní Gloria Stuart, která byla jedinou osobou ve filmu, jenž zároveň žila v době skutečného potopení Titanicu v roce 1912. Glorii Stuart bylo v době natáčení 86 let a make-upem jí byl vytvořen věk 101 let. Kate Winslet a Gloria Stuart se staly prvními dvěma herečkami, které byly nominovány na Oscara za stejnou roli ve stejném filmu. Gloria Stuart navíc byla ve svých 87 letech také nejstarší herečkou nominovanou na Oscara v historii vůbec.

Co pili chudí

Jistě si pamatujete scénku, ve které je Jack s Rose dole v podpalubí a tancují tam veselé tance. Lidé tam popíjeli nápoj na pohled podobný pivu, ale bylo to ve skutečnosti jen nealkoholické kořenové pivo, které vzniká kvašením směsi cukru a kvasinek.

Vše muselo vyjít na poprvé

Režisér si dal skutečně záležet i na větších scénách, kterých je ve filmu více. Mezi jednu z nich patří například zaplavení schodiště, které bylo detailně dekorované podle původních plánů lodě. Možná největší napětí a drama pociťoval štáb právě při natáčení scény, při níž se voda vlije do místnosti s velkými schody. Proč? Tato scéna se totiž mohla natočit pouze jednou, neboť se počítalo s tím, že při ní bude všechno poničeno, voda zničila interiér i nábytek, a tak už by to poté nešlo použít znovu.

Takže měl štáb jen jediný pokus tuto scénu natočit. Voda samozřejmě zničila všechno zařízení, které bylo často vyrobené firmami, jež se podílely na samotné stavbě skutečné lodi v roce 1912. Pro designéry to musel být zčásti smutný pohled, protože si dali práci s umístěním všech předmětů na své místo a z dálky pak pozorovali, jak je velký nával vody ničí a nese pryč.

Herci se koupali v ledové vodě opravdu

Pamatujete na scénu, jak se Rose toulá po částech potápějící se lodi? Veškeré natáčení probíhalo sice v obrovském bazénu, ale použita prý byla mořská voda přímo z Tichého oceánu, a proto byla voda opravdu ledová. Kate Winslet však odmítala nosit pod šaty neopren (to kvůli ledové vodě), chtěla totiž vypadat realisticky zmrzle, kvůli svému rozhodnutí ale poté dostala zápal plic. Kate to neměla lehké ani při fyzicky náročném hraní, kdy si prý při otloukání o předměty ve vodě způsobila pár modřin, škrábanců a menších zranění. A jen tak pro zajímavost, voda, ve které na konci všichni plavou, byla pouhý metr hluboká.

Přátelé dodnes

Od natáčení Titanicu se herci Leonardo DiCaprio a Kate Winslet stali nejlepšími přáteli. Mohli jste to například poznat na Kate Winslet, která to několikrát dokázala při emotivních děkovných řečech během různých ceremoniálů.

Nebezpečný žert na konci natáčení

Konec natáčení nebyl právě pozitivním zážitkem. Poslední den natáčení totiž nějaký vtipálek přimíchal do polévky servírované hercům a štábu drogu zvanou andělský prášek, která způsobuje omamný stav doprovázený halucinacemi a ztrátou smyslu pro realitu, také ale zvyšuje krevní tlak. Do nebezpečného kontaktu s ní přišlo 80 lidí, ti se pak cítili špatně a byli hospitalizováni.

Potopení ke skutečnému Titanicu

James Cameron se dokonce potápěl do hlubin ke skutečnému ztroskotanému Titanicu a prý to pro něj byl neuvěřitelně emocionální zážitek. Dále čtěte: Co jste možná nevěděli o Pretty Woman. Film měl dopadnout jinak a měl i jiný název.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008