Milovníci retra neváhají za stará LPíčka zaplatit desetitisíce

 Koktejl 
02. prosince 2019 12:10 / Mirka Malá
  4
📷
3 fotografie v galerii
Sběratelství vinylových desek je in Archiv
Retro je stále více v kurzu a není žádným překvapením, že se díky tomu vrací i gramofonové desky. Pro mladé fandy LPíček jde o nový životní retrostyl i zajímavý zvuk, sběratelé starých gramodesek zase za ně neváhají utratit hromadu peněz.

Například legendární album rockových hvězd Pavola Hammela, Radima Hladíka a Mariana Vargy s názvem Labutie piesne je největším tahákem sběratelů vinylů na internetových aukcích. Prodalo se za 25 000 korun. Album vydala česká firma Monitor v roce 1993. Za o rok starší LPíčko ke třicátému výročí kapely Olympic s názvem Dej mi víc své lásky dal sběratel 20 200 korun. Obvyklá cena desek se přitom pohybuje jen ve stovkách korun.

Hammel, Hladík i Varga jsou legendami československé rockové hudby. Patří k nejoblíbenějším interpretům a hodnota desky pro sběratele samozřejmě roste v přímé úměře k její dostupnosti na trhu a stáří. V tomto případě hraje svou roli i fakt, že dva ze tří zmíněných interpretů jsou už po smrti.

Gramodeska má skvělý zvuk

Zájem sběratelů a milovníků hudby o vinylové desky je opravdu dlouhodobý. Gramofonové desky ustoupily do pozadí v souvislosti s boomem cédéček v 80. a 90. letech minulého století. Pak si ale lidé, co si libují v poslechu hudby, vzpomněli, že analogový zvuk je analogový zvuk. Oproti zvuku z digitálního nosiče je plnější, klasické CD má laicky řečeno ořezané basy i výšky.

Na internetových aukcích jsou u sběratelů v oblibě především české tituly v zachovalém stavu. Mezi nejdražšími vinylovými deskami ale zatím nefigurují alba nedávno zesnulého Karla Gotta. Naopak se tam ale objevují desky písničkáře a disidenta Karla Kryla. Jeho exilové album Bratříčku zavírej vrátka se prodalo například za 16 200 Kč. S cenou přes 12 000 korun za kus se prodávají i další Krylova exilová alba jako Rakovina nebo Maškary.

V oblibě sběratelů vinylu tedy jasně převažují čeští a slovenští hudebníci. Kromě už zmíněných jsou kupující ochotni nejvíce utratit za jednotlivá alba Richarda Müllera, Tublatanky nebo kapely Tři sestry. Tradiční zájem je i o metalová alba brněnské legendy Root či blackmetalové kapely Master´s hammer. Někteří pamětníci by v této souvislosti ale zřejmě dodali, že metal se na vinylu prodává dobře odjakživa. Přes 20 000 korun zaplatil sběratel i za hudbu The Plastic People of the Universe. V tomto případě ovšem šlo o raritní box osmi LP. Dále čtěte: Automobily, které za socialismu brázdily československé silnice. Vzpomenete si někdy?

Témata: gramodeska, vinyl, retro, hudba
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve