Československo kdysi patřilo mezi největší čokoládové velmoci světa

 Koktejl 
20. června 2020 11:12 / Mirka Malá
  1
📷
11 fotografií v galerii
Čokoláda se u nás vyráběla už v 19. století Depositphotos
Věděli jste, že Československo patřilo k předním výrobcům čokolády? Je to tak. Naše země kdysi patřila mezi největší čokoládové velmoci.

Čokoláda se ve stavu, v jakém ji známe dnes, začala z kakaových bobů vyrábět až v roce 1828, kdy Conrad van Houten jako první oddělil kakaové máslo z kakaové hmoty a vynalezl lis na čokoládu. Do té doby se totiž čokoláda konzumovala pouze v tekutém stavu.

Čokoláda se u nás vyráběla už v 19. století

V roce 1839 byla založena pražská firma Luna, která je dodnes považovaná za nejstaršího výrobce čokolády u nás. Postupně se tak Československo stalo čokoládovou velmocí. Na začátku 20. století a mezi světovými válkami se do Československa dovážely tuny kakaových bobů ve velkém. Vyráběla se tak čokoláda i řada cukrovinek pro domácí i zahraniční trh.

Čokoládových produktů se tehdy vyrábělo podobné množství jako ve Švýcarsku a dokonce i v podobné kvalitě. Není tedy divu, že za první republiky bylo Československo třetím největším zpracovatelem kakaových bobů na světě.

V socialismu šla kvalita dolů

Většina čokoládoven byla s nástupem socialismu postupně znárodněna, včetně velkých producentů čokolád a cukrovinek, jejichž některé značky jsou známé dodnes. Po znárodnění ale vznikly státní podniky, plánované hospodářství některé menší provozy zavíralo a výrobu soustředilo do velkých továren.

Také kvalita čokolády šla postupně dolů a čokoládové výrobky, které se prodávaly v československých obchodech, postupně ztrácely svoji kvalitu. Podíl kakaa v nich neustále klesal a do čokolády se začaly míchat umělé náhražky.

Pamatujete si, jak se ze zahraničí vozilo obyčejné kakao, když to šlo? Jinak bychom si v dobách reálného socialismu ani nemohli připomenout, jak chutná hrnek horkého kakaa z kvalitního kakaového prášku.

Přesto ale například státní podnik Pražské čokoládovny, který byl rovněž nositelem Řádu práce, hojně exportoval, a to nejen do zemí Varšavské smlouvy. Čokoládové a cukrářské výrobky, pravděpodobně ale zcela jiné kvality, vyvážel například do Německa, Anglie, Rakouska, Belgie, Holandska, Lucemburska, Řecka, Švédska, Dánska a dokonce i třeba do Kuvajtu. Dále čtěte: Socialistický Dům potravin nabízel luxusní lahůdky, které jinde nebyly k dostání.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty