Blíží se MDŽ. Svátek, který v Československu sloužil hlavně k pořádné podnikové pitce

 Koktejl 
28. února 2021 18:28 / Mirka Malá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Mezinárodní den žen se stal symbolem socialismu Depositphotos
MDŽ, tedy Mezinárodní den žen, je další z celosvětově uznávaných svátků, který si komunistické vedení Československa upravilo podle svých potřeb. Dnes ho slaví už málokdo, v sedmdesátkách a osmdesátkách to ale byla příležitost k pořádné podnikové pitce.

MDŽ tedy rozhodně není žádným svátkem, který by vznikl v Československu. Naopak. Má obrovskou tradici, protože 8. březen je mezinárodně uznávaný svátek stanovený OSN k výročí stávky newyorských švadlen v roce 1908.

Socialistická pijatika

Původní smysl tohoto svátku, tedy legendární stávka newyorských švadlen za volební práva žen, se během socialistických oslav MDŽ rozhodně nepřipomínal. Obvykle tento svátek v Československu probíhal tak, že Gustav Husák pozval na Pražský hrad delegaci žen, samozřejmě pracujících žen z podniků a fabrik a všude byly bonboniéry a karafiáty, které se staly jakýmsi neblahým symbolem tohoto svátku a jež ženám kupovali i jejich manželé domů.

Svátek MDŽ za socialismu byl především o podnikových večírcích, na kterých se nelogicky opili především muži. Na takové klasické podnikové oslavičce nechyběly chlebíčky, bílé a červené víno a samozřejmě pivo, v lepším případě ještě vodka a rum. Někde přednesli pionýři socialistické básničky a televize vysílala pořady o pracujících ženách.

Ženy samozřejmě dostaly kytičku karafiátů a bonboniéru, někteří ředitelé státních podniků jim občas přilepšili ještě nějakým dárečkem navíc a pak už se jen slavilo. Někde měli to štěstí, že na oslavě MDŽ nechyběla nějaká živá hudba, díky které se oslavy protahovaly do nočních hodin.

MDŽ někdo slaví i dnes

Ačkoliv se z MDŽ stal jakýsi symbol socialismu, po sametové revoluci tento svátek rozhodně nevymřel. A to je dobře. Přestože jej mnohé ženy dnes už neslaví, v České republice je svátek od roku 2004 v kalendáři významným dnem.

Zmizely také za socialismu tolik neoblíbené karafiáty a jsou stále muži, kteří vědí, že jde o mezinárodní svátek s více jak stoletou tradicí a ani v naší moderní době nazapomínají svým ženám přinést domů alespoň růži.

Pokud tedy bude v době pandemie možné někde kytici koupit, určitě by na 8. březen muži neměli zapomenout. Kytička jejich ženy rozhodně potěší a v současné složité době z ní budou mít dvojnásobnou radost. Dále čtěte: Buchtičky se šodó se staly ikonou socialistického stravování.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47