Vánoce za socialismu. Co nesmělo v žádné rodině chybět a čeho bylo naopak nedostatek

 Koktejl 
24. prosince 2020 08:52 / Mirka Malá
  3
📷
7 fotografií v galerii
Každé Vánoce mají své kouzlo Depositphotos
Výraz "podpultovka" je dnešní mladé generaci naprosto cizí. Ale za socialismu se prakticky většina věcí dala sehnat pouze pod pultem, tedy ze známosti nebo za úplatek či službičku. Včetně pomerančů na Vánoce.

Socialistické Vánoce se vyznačovaly tím, že se sháněly nejen dárky pod stromeček, ale také nějaké to lepší jídlo. Samozřejmě včetně ovoce, které dnes považujeme za základní, a tudíž samozřejmé.

Kapři byli, pomeranče ne

Protože je smažený kapr výdobytkem socialistických Vánoc, byla nabídka této vánoční ryby dostatečná. Sehnat kapra zkrátka nebyl problém, socialistické hospodářství chov této ryby podporovalo a o Vánocích se začal jíst v padesátých letech jako levnější varianta vepřového řízku.

Dost bylo i brambor a piva, takže většina domácností slavila Vánoce ve stejném duchu. Se smaženým kaprem, bramborovým salátem a skleničkou piva na stole. V lepším případě vína, a občas i ruského šampusu.

Čeho se ale pravidelně v sedmdesátých a osmdesátých letech rozhodně nedostávalo, bylo exotické ovoce. Tedy pomeranče, ale ne ty z Kuby, které nešlo oloupat a často se dovážely i nezralé plody, ale ty loupatelné a šťavnaté, které si kupujeme běžně dnes. Takové pomeranče, ale rovněž i banány a mandarinky, byly nedostatkovým zbožím pravidelně a často nejen o Vánocích.

Zkrátka, kdo neměl známého v prodejnách Ovoce zelenina, ten měl smůlu a o Vánocích si musel vystačit jen s těmi kubánskými pomeranči a grepem.

Někdy byly nedostatkovým zbožím i stromky

Zatímco pomeranče a další ovoce nebylo k sehnání prakticky o žádných Vánocích, s vánočními stromečky to bylo jiné. Ovšem jejich vzhled, respektive kvalita byla z dnešního pohledu naprosto nedostačující.

Pamětníci si vzpomenou na borovice, jejichž jednotlivé řady větví byly od sebe tak daleko, že vypadaly opravdu velmi nevzhledně. Ale bylo to často to jediné, co se dalo sehnat. Pěkné stromky, které si kupujeme v posledních letech, byly prostě nedostatkovým zbožím.

Kdo chtěl hezčí stromek, nesměl váhat a musel do fronty okamžitě, jak byly stromky k prodejcům přivezeny, nebo výběr hezkého stromku musel také řešit přes nějakou tu známost nebo úplatek. Není se co divit, že se během socialismu rozmohly krádeže stromků v lesích. Bylo to často jediné řešení, jak dětem dopřát hezký stromek, když jste neměli známosti. Faktem je, že od těchto dob tento trend částečně přetrvává a stromky se vzhledem k manýrům naučeným v socialismu stále ještě kradou přímo z lesa. Dále čtěte: Smažený kapr na vánočním stole je tradice, která vznikla až za socialismu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve