Za socialismu naspořili lidé na vkladní knížky miliardy. Schovávali si je v šuplících mezi prádlem

 Koktejl 
27. října 2020 08:40 / Mirka Malá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Vkladní knížky obsahovaly budovatelská hesla ČS
Kdo by si nepamatoval vkladní knížky, které byly v dobách socialismu velmi rozšířenou záležitostí. Socialistické spoření ale nebylo jen tak. Budovala se tím rovněž vlast a posiloval mír.

Vkladní knížky si před mnoha desetiletími lidé schovávali běžně v šuplících mezi prádlem, mnozí měli ještě vynalézavější úkryty. Nikdo přeci nechtěl, aby mu byla vkladní knížka ukradena a úspory vybrány.

Později se proto k vkladním knížkám, které byly na jméno, ještě přidala hesla, bez nichž nebylo možné úspory vybrat. Stávalo se tak, že mnozí příbuzní našli schované vkladní knížky po svých babičkách a dědečcích, ale protože neznali heslo, dalo práci peníze z vkladní knížky vyzvednout. Existovaly ale také anonymní vkladní knížky, na které se spořilo ještě dlouho po změně režimu.

Spořením k budování vlasti

Systém spoření na vkladní knížky nebyl sice socialistickým výdobytkem, ale režim si s tím dokázal poradit po svém. Na předních stranách vkladních knížek proto byla často socialistická grafika, která znázorňovala tu vojáka, jindy pracující třídu. A především také socialistická hesla jako "Blahobyt z práce, spokojenost z úspor“ nebo “Svými úsporami prospěješ vlasti, rodině i sobě“ či "Pracující lid tvůrcem blahobytu".

Tyto knížky byly režimem propagovány především v padesátých letech, později už vkladní knížky tato budovatelská hesla neobsahovaly. Naopak se rozšířilo jejich portfolio, a tak socialistické bankovní domy vydávaly například výherní vkladní knížky, které sice nebyly úročené, ale dvakrát do roka proběhlo slosování a kdo měl štěstí, vyhrál úrok až 250 procent.

Dalšími formami vkladních knížek byly například podnikové knížky, prémiové knížky pro mladé a dokonce i prémiové důchodové knížky. Ty byly navíc poměrně slušně úročeny.

Lidé za socialismu naspořili miliardy

Osud vkladních knížek byl částečně zpečetěn změnou režimu v roce 1989 a samozřejmě také rozvojem technologií a následného internetového bankovnictví.

Než se vkladní knížky na uzemí Česka staly přežitkem, naspořili Češi, respektive Čechoslováci poměrně velkou sumu peněz. O tom svědčí i fakt, že na anonymních vkladních knížkách zůstaly doslova miliardy korun.

Přesněji se jednalo o vklady ve výši 1,78 miliardy korun, které si ani přes opakované výzvy a prodlužované lhůty z anonymních vkladních knížek nikdy nikdo nevyzvedl. Dále čtěte: Jak jsme jedli za socialismu. Na stojáka v bufetu vlašák do papíru a dva rohlíky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008