Smažený kapr na vánočním stole je tradice, která vznikla až za socialismu

 Koktejl 
16. prosince 2020 08:24 / Mirka Malá
  21
📷
7 fotografií v galerii
Tradice se smaženým kaprem vznikla až v padesátých letech Depositphotos
I když se postupně na štědrovečerní tabuli dostávají jiné ryby, bez smaženého kapra si Vánoce stále nedokáže představit většina domácností. Přitom tato tradice vznikla prakticky až za socialismu.

Kapr se sice na štědrovečerní stůl dostal už na konci devatenáctého století, ale rozhodně ne smažený. Takže tento recept je prakticky beze zbytku pozůstatkem socialistických Vánoc.

Smažený kapr se prosadil v době tuhého socialismu

Je to přesně tak. Kdo do té doby na Vánoce měl vůbec kapra, tak ho rozhodně připravoval podle receptů na modro nebo na černo. Vše se změnilo v padesátých letech minulého století, tedy v dobách tuhého socialismu.

Dnes už prameny neuvádějí, proč se tak stalo a kdo smaženého kapra prosazoval, s největší pravděpodobností šlo o zvýšení odbytu kaprů od státních rybářských závodů, mezi které samozřejmě patřily především ty jihočeské, jako například třeboňské rybářství.

Díky vánočním svátkům se totiž výrazně zvýšil odbyt kaprů a pamětníci potvrdí, že koupit si kapra z kádě na náměstí patřilo k největším atrakcím socialistických Vánoc. A kde se vzala tradice smaženého kapra?

Tady jde o souběh okolností. Recept na smaženého kapra sice ve své kuchařce publikovala už Magdalena Dobromila Rettigová, ale tento recept se rozhodně v padesátých letech minulého století nijak zvlášť neuchytil. Ale v době, kdy komunistická vláda začala prosazovat kapry, začala stoupat v Československu také obliba rychlých smažených jídel a najednou všichni na Vánoce kapra smažili.

Na Vánoce ryba ano, ale jiná

Ryby k Vánocům patří už dlouho, ale je nutné říct, že se takové hodování týkalo jen bohatých rodin. To trvalo prakticky až do devatenáctého století. Pak přeci jen přišla změna a rybí pochoutky si mohly dovolit i chudší rodiny.

Rozhodně ale mezi nimi nebyl kapr. Nejčastěji se o Štědrém dnu připravovala štika, sumec, úhoř, lín nebo pstruh a receptům vévodil ten s rybou na černo, tedy se sladkou omáčkou s ořechy, nebo se švestkami a perníkem.

To znamená, že tradici mimo socialistickou éru na štědrovečerním stole nemá ani bramborový salát. Ten se stal součástí vánočního hodování až společně se smaženým kaprem. A je to logické. Vychází to z tradice smaženého řízku se salátem, oproti vepřovému nebo dokonce telecímu masu byl a stále je kapr levnější komoditou.

Pokud tedy nejste zrovna milovníky této sladkovodní ryby a jen se snažíte dodržovat vánoční tradici, klidně si můžete o Štědrém dni pochutnat na jiné rybě. Mnoho lidí kapra v posledních letech nahrazuje lososem, candátem nebo dokonce okounem, z mořských ryb pak ještě rovněž treskou. Dále čtěte: Místo Ježíška chtěli komunisté Dědu Mráze. Lidé v Československu ho ale nikdy nepřijali.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty