Kdo měl hrát Ženu za pultem místo vášnivé komunistky Švorcové a co ještě jste o seriálu nevěděli?

 Koktejl 
14. prosince 2019 10:00 / Terezie Zamlynová
  1
📷
7 fotografií v galerii
Pro komunistku Jiřinu Švorcovou byla role Anny Holubové rolí zlomovou topvip.cz
Rok ze života rozvedené prodavačky ze smíchovských potravin v době normalizace. Vypadá to sice jako naprosto banální námět seriálu, přesto se podařilo rozvinout scénář tak, že v Československé televizi (ČST) trhal rekordy sledovanosti.

Kdo by proto neznal dnes už legendární Ženu za pultem, že? Možná ale prozradíme i po více než 40 letech pár detailů, které jste přece jen nevěděli. Schválně…

Úspěšný a do teď u mnoha lidí starší generace oblíbený seriál Žena za pultem napsal matador české televizní zábavy Jaroslav Dietl. Byl to mistr pera, ale seriál je naprosto ukázkovým příkladem podprahové propagandy tehdejšího režimu. Přesto se reprízuje s krátkými přestávkami doposud na různých televizních kanálech.

Poprvé před 42 lety

Poprvé vstoupil do obývacích pokojů Čechoslováků prostřednictvím obrazovek 10. prosince 1977 a téměř ihned si získal oblibu. Dvanáctidílné dílo o prodavačce Anně Holubové, rozdělené po jednotlivých měsících kalendářního roku, se zdá být nesmrtelné. I po revoluci si dokázalo přitáhnout při vysílání i dva miliony diváků. V roce svého uvedení, kdy se odvysílala v rychlém sledu (posledních sedm dílů opanovalo televizní večery od Štědrého dne až po 30. prosince), se stala nejsledovanějším a divácky nejlépe hodnoceným televizním pořadem. A Švorcovou, členku Ústředního výboru KSČ a předsedkyni Svazu dramatických umělců, vynesla až na vrchol pomyslného žebříčku popularity.

Chytrým tahem bylo, že seriál nepropagoval vymoženosti socialismu prvoplánově a přímo. Jak však poukázal filmový historik Pavel Taussig, Žena za pultem se stala názorným příkladem děl, která ideologizovala jaksi nevtíravě a podprahově. Obliba seriálu je možná o to víc nepochopitelnější, že návštěvníkovi potravinářských obchodů konce 70. let mohly záběry ze seriálové samoobsluhy, přetékající zbožím všeho druhu, připadat spíš jako výsměch.

Co jste možná o seriálu nevěděli?

Seriálová prodejna byla postavena jako provizorium, když byla v rekonstrukci stará smíchovská tržnice. Samoobsluha, v které se pak většina děje odehrávala, byla na náměstí 14. října na pražském Smíchově. Budova, kde byla kdysi normální funkční samoobsluha, tam už teď však nestojí. Místo ní tam najdete kašnu a zeleň. Čtěte také: Zavzpomínejte si na socialistické Vánoce v Československu. Co nesmělo chybět?

Přestože seriál působil až pohádkovým dostatkem všeho, hercům nebylo co závidět. Ve skutečnosti na nic z vystavených potravin nikdo nesměl ani sáhnout. „Když se po ránu na místo natáčení navezly rekvizity včetně atraktivního zboží, které se sváželo z několika provozoven, to víte, že se nám kolikrát sbíhaly sliny. Ale nesměli jsme si vůbec nic vzít,“ vzpomínala po čase hlavní hrdinka seriálu Jiřina Švorcová. S hereckým obsazením této hlavní role to ale nebylo jen tak.

Jaroslav Dietl po letech přiznal, že roli Anny Holubové vytvořil původně pro jinou herečku. Uvažovalo se prý i o Jiřině Bohdalové, během psaní scénáře se ale Dietl domníval, že se za pultem lahůdek bude otáčet Jana Hlaváčová. Čtěte také: Nejoblíbenější seriály socialismu. Který byl ten váš?

“Pak jsme ale byli ‘shora’ přesvědčeni, že tu roli musí hrát Jiřina Švorcová,” poznamenal slavný autor scénářů.

Může se čelní představitelka strany válet v posteli?

Pikantní je, že se v tomto normalizačním československém seriálu odehrála vlastně nejslavnější postelová scéna 70. let. Na Ústředním výboru KSČ se pak projednávalo, jestli je důstojné, aby se čelní představitelka strany válela před národem s chlapem v posteli. Dnes je tato scéna pro svoji strojenost spíš předmětem výsměchu. Pro Švorcovou se však hrdinka zpoza pultu stala vrcholem její kariéry.  

Období, kdy seriál běžel v televizích, bylo náročné pro herečku Janu Bouškovou. Kvůli roli dcery Anny Holubové ji totiž neměli diváci moc v oblibě. Dokonce i na ulici ji zastavovali a často kárali.

Jak už bylo uvedeno výše, po revoluci zůstala nějaký čas Žena za pultem u ledu. V roce 2002 po ní zkusila sáhnout soukromá televize Prima a ukázalo se, že to bylo správné rozhodnutí.

Příběhy Anny Holubové poznali vedle Československa i diváci ve východním Německu, Maďarsku, Jugoslávii nebo Bulharsku. I tam jich byly miliony. Čtěte také: Vraťme se do minulosti a pojďme na nákupy potravin. Co jsme si nejčatěji nosili z obchodů a za kolik?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008