Vlašák za socialismu chutnal jinak. Jeho historie je dlouhá, sahá až do první republiky
Tehdy podle dostupných informací začal vlašský salát připravovat známý pražský lahůdkář Rudolf Linka. Jeho složení ale za první republiky bylo poměrně odlišné. Byla v něm totiž jablka, sledě, hrášek z konzervy, mrkev z konzervy, pražská šunka, kyselé okurky, majonéza, sůl a pepř.
Socialistická receptura
Po roce 1948 ale tehdejší režim poměrně bohatou recepturu vlašského salátu značně zjednodušil a vlašák se začal vyrábět ve velkém v národním podniku Pramen.
Ze salátu tak rázem zmizeli sledi, jablka i kvalitní šunka a suroviny nahradily brambory, salám a majonéza.
Vlašský salát byl ale i tak hitem socialistických lahůdek, podobně jako stejně oblíbený pochoutkový salát. (Psali jsme také: Ikona socialistických bufetů. Proč byl kdysi pochoutkový salát z papíru lepší než dnes). Také vlašák se až do roku 1993 vyráběl podle Československých státních norem, takže jeho kvalita byla stejná napříč celou republikou.
Od té doby mají vlašské saláty prodávané čerstvé či vakuované různou kvalitu i chuť. Obecně lze ale říci, že po zrušení státních norem došlo k jasnému snížení kvality, protože výrobci povětšinou do salátu začali přidávat různé náhražky a umělé přísady.
Vlašský salát tak, jak jsme ho znali za socialismu, si ale podle tehdy platných Československých státních norem můžeme v klidu vyrobit doma a nebude to žádná velká dřina.
Na 1 kilogram vlašského salátu potřebujete:
- brambory 350 g
- salám 228 g
- okurky sterilizované 90 g
- hrášek sterilizovaný bez nálevu 20 g
- celer kořenový 32 g
- mrkev 48 g
- hořčice plnotučná 20 g
- pepř mletý 0,5 g
- ocet 15 g
- worcester 5 g
- majonéza 200 g
- cukr krupice 10 g
- sůl 10 g