Bikiny spatřily světlo světa už v roce 1946. Prudérní Amerika je ale objevila až v šedesátých letech

 Móda a styl 
07. července 2022 16:55 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Bikiny se překvapivě objevily už po druhé světové válce Depositphotos
Bikiny, bez kterých by se dnes ženy vůbec neobešly, se zrodily v dílně francouzského návrháře Louise Réarda v roce 1946. Ano, takto dávno to už je. Přesně 5. července je pak Réard představil veřejnosti.

Na bikinách není zajímavé jen jejich skutečné "stáří", ale také jejich jméno. Réard se z nějakého důvodu inspiroval atomovým testem, který se o několik dní dříve uskutečnil na atolu Bikini, který leží v Tichém oceánu.

Možná si teď říkáte, že dvoudílné plavky se přeci nosily už dávno před válkou. A je to pravda. Jenomže to opravdu nebyly bikiny. Dvoudílné plavky ze třicátých let sotva odhalovaly pupík a spodní díl plavek byly spíš jakési koupací šortky než sexy kalhotky.

Takže evropské ženy se po válce doslova oddávaly nejen svobodě a uvolněné náladě, ale také novému stylu plavek, který Evropu zaplavil zázračně rychle. Už tehdy bikiny doopravdy sestávaly z podprsenky a prakticky jen dvou malinkatých trojúhelníčků spojených šňůrkou. Sám Réard dokonce o plavkách, které následně ovládly svět, tvrdil, že jsou "menší než nejmenší plavky na světě".

A protože jsou bikiny skutečně revolučně malinké, měl Réard i problém najít modelku, která by si byla ochotná takové plavky obléknout a předvést je veřejnosti. Nakonec to ani nebyla modelka, kdo si první bikiny obléknul, ale exotická tanečnice z jednoho pařížského kasína, která byla zvyklá doslova na ledacos.

Nebyla to ale jen v té době velmi prudérní Amerika, kdo bikiny nepřijal, i když se ve většině evropských staly okamžitě hitem. Velké problémy v padesátých letech s bikinami měly i takové evropské země jako Itálie a Španělsko, silně ovládané katolickou církví. Bikiny v těchto státech byly dokonce na veřejných plážích zakázané. Trvalo to několik let, než se bikiny během padesátých let dostaly i na italské a španělské pláže. Samozřejmě, že k velké radosti samotného Réarda, který na malém kousku plavek vydělával obrovské peníze.

Nejdéle si na bikiny počkaly americké ženy. Spojené státy byly ještě v šedesátých letech velmi prudérní společností, než se nesmyslná společenská pravidla začala postupně uvolňovat, což pak vedlo zase až k přehnaně uvolněných sedmdesátým létům.

Bikiny se v Americe začaly prosazovat až začátkem šedesátých let, prakticky téměř dvě desetiletí poté, co byly v Paříži poprvé představeny veřejnosti. Od té doby jsou ale bikiny doslova hitem po celém světě a jejich sláva je věčná. Která žena by se dnes taky na pláž chtěla navléknout do bombarďákových šortek a obrovské podprsenky?

Autorský článek, další zdroj: History

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008