V listopadu se narodil Klement Gottwald, komunistický tyran, který předčasně zemřel na komplikace spojené se syfilitidou

 Osobnosti 
24. listopadu 2021 17:49 / Mirka Malá
  2
📷
1 fotografie v galerii
Gottwald na československé stokoruně Shuttersatock
Klement Gottwald, první komunistický prezident naší země, je zodpovědný za komunistický puč v roce 1948. Tím uvrhnul Česko, respektive Československo do komunistické totality na desítky let. Učil se totiž od samotného Stalina.

Gottwald totiž už v roce 1939 emigroval do Sovětského svazu, kde se učil právě od Stalina, který je považován za jednoho z nejhorších diktátorů vůbec, podle odhadů nechal zavraždit až 20 milionů lidí.

Gottwald byl tyran jako Stalin

Ani Gottwald se nezdráhal likvidovat své nepřátele a nepohodlné lidi a na rukou má krev mnoha lidí včetně svých blízkých spolupracovníků. I těch se zbavoval stejně jako Stalin. Od roku 1948, kdy se pomalu dostával k absolutní moci, už Československo de facto ovládali sovětští poradci. Za jeho vlády následně došlo k mnoha politickým vykonstruovaným procesům a byl rozpoután doslova teror. Gottwald inicioval vynesení přes 230 rozsudků smrti, přes sto tisíc lidí nechal odsoudit na doživotí či k mnohaletému vězení. Gottwald poslal na šibenici i jedenáct ze svých nejbližších předních komunistických funkcionářů včetně Rudolfa Slánského a nevysvětlena zůstává i záhadná smrt ministra zahraničí Jana Masaryka.

Stejně jako Stalin byl i Gottwald alkoholik

Gottwald se svému velkému vzoru Stalinovi podobal opravdu v mnohém. Není tajemstvím, že byl alkoholik a dokonce trpěl syfilitidou. A právě díky těmto problémům se u něj objevila výduť srdeční aorty a Gottwald náhle zemřel 11. března 1953, bylo mu 56 let.

Fascinace velikášstvím po vzoru sovětských diktátorů ale jeho smrtí neskončila. Gottwald byl mumifikován a jeho tělo bylo uloženo v mauzoleu na pražském Vítkově, které pro něj bylo postaveno. Na jeho tělo se měly chodit dívat davy stejně jako na Lenina, ale soudruzi někde udělali chybu a Gottwald se brzy začal rozpadat. Přestože filmová studia na Barrandově musela na příkaz KSČ vyrábět náhražky jeho částí těla, byl Gottwald nakonec v roce 1962 zpopelněn a v jeho mauzoleu už nebyl vystaven žádný další komunista. Dále čtěte: Dálnici D1 otevřeli komunisté přesně před 50 lety. Přitom měřila jen 23 kilometrů.

Zdroj: Wikipedia.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?