Barrandovským ateliérům Miloše Havla je 90 let. Bohužel mu je dvakrát ukradli

 Osobnosti 
02. ledna 2022 14:33 / Mirka Malá
  18
📷
1 fotografie v galerii
Miloš Havel byl filmový vizionář s velkou smůlou Barrandov Studio (volný zdroj foto)
Je to už devadesát let, co pražský Barrandov zdobí filmové ateliéry. Stavět se začaly v listopadu roku 1931 a dnes v nich natáčí především zahraniční filmové produkce.

Dnes Barrandov Studio, jak se aktuálně ateliéry jmenují, nabízí 13 ateliérů, rozsáhlé exteriéry a také stálé dekorace. České filmy se v nich ale moc netočí, Barrandov dnes především žije ze zahraničních televizních a filmových produkcí, nejčastěji ve stylu fantasy.

Nesmrtelná vize rodiny Havlových

Šlo skutečně o vizionářský projekt filmového podnikatele Miloše Havla a architekta Maxe Urbana. Šlo o projekt A-B akciových filmových továren, jak se tehdy filmová studia jmenovala. Dodnes tedy na barrandovském kopci stojí unikátní budova ve funkcionalistickém stylu a zároveň profesionální zázemí pro filmaře z celého světa.

Ovšem fakt, že se dá na tom kopci dělat něco zajímavého, odhalil Milošův bratr Václav Havel, který už v roce 1931 měl na Barrandově rozestavěný projekt krásného bydlení a dodnes proslulé restaurace s terasami. K těm ještě přibyl dnes legendární bazén.

První film se na Barrandově natočil o dva roky později

Je to skutečně tak. V roce 1933 se v ateliérech začal točit první film, šlo o snímek Vražda v Ostrovní ulici. Tím se odstartovala doslova zlatá éra českého filmového průmyslu. Ateliéry se staly nejmodernějším filmovým pracovištěm Evropy a jejich věhlas byl prakticky celosvětový.

Až do roku 1939, který prakticky zničil nejen Havlovy filmové ateliéry, ale i celou rodinu a lze říci, že i budoucnost Československa. Němci během okupace donutili Havla ateliéry prodat a začali v nich točit svoje propagandistické filmy. Havlovým se ateliéry nevrátily ani po válce. Rodinu potopili sami režiséři, kterým kdysi Havel dával práci. Řada z nich byla totiž okouzlena komunismem a ještě před koncem války zahájili boj o znárodnění ateliérů, což se nakonec stalo samozřejmě v roce 1948.

Filmový vizionář Miloš Havel nakonec emigroval do Mnichova a do Československa, potažmo Česka se už nikdy nevrátil. A není se co divit. Jeho ateliéry mu dvakrát za sebou ukradly hned dvě diktatury.

Zdroj: Barrandov, Wikipedia.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve