Před 74 lety se vdávala královna Alžběta. Svatba to byla na svou dobu okázalá

 Osobnosti 
23. listopadu 2021 13:57 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
Princ Philip se 74. oslav už bohužel nedožil Shutterstock
20. listopadu to bylo přesně 74 let, co se vdávala současná britská královna Alžběta. Bohužel ale toto neuvěřitelné výročí se svým manželem Philipem už oslavit nemůže.

Na okázalém svatebním obřadu ve Westminsterském opatství v Londýně se princezna Alžběta provdala za svého vzdáleného bratrance Philipa Mountbattena, rázného bývalého prince Řecka a Dánska, který se vzdal svých titulů, aby se s ní mohl oženit.

Alžběta udělala z vojáka manžela

Princezně Alžbětě, následnici britského trůnu, bylo v době svatby 21 let. Philip Mountbatten, kterému bylo 26 let, bojoval během druhé světové války jako britský námořní důstojník a v předvečer své svatby s Elizabeth se stal vévodou z Edinburghu. Oslavy kolem svatby oblíbené princezny zvedly náladu obyvatelům Británie, kteří se po druhé světové válce potýkali s ekonomickými potížemi.

6. února 1952 poslala smrt krále Jiřího VI. Alžbětu předčasně na trůn a Philip musel ukončit svoji námořní kariéru, aby se mohl soustředit na své nové povinnosti. Není žádným tajemství, že se často cítil být na druhé koleji a neužitečný a že si díky tomu jejich jinak stabilní manželství prošlo několika krizemi.

Alžběta a Philip mají čtyři děti, nástupníka trůnu prince Charlese, princeznu Annu, prince Andrewa, který čelí soudu kvůli sexuálnímu zneužívání, a prince Edwarda. Philip zemřel letos v dubnu ve věku 99 let, další oslavy dlouholetého manželství s britskou královnou se tak již bohužel nedočkal. Dále čtěte: Monacký princ Rainier chtěl nejprve Marilyn Monroe, aby zachránil svůj trůn, nakonec si vzal Grace Kelly.

Zdroj: History.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008