Andy Gibb, talentovaný bratr slavných Bee Gees zemřel v pouhých 30 letech. Jeho slibnou kariéru zničily drogy

 Osobnosti 
16. března 2023 13:04 / Mirka Malá
  1
📷
1 fotografie v galerii
Andy Gibb byl hezký a talentovaný, zničily ho ale drogy Wikimedia Commons
Bratři Gibbovi, z Austrálie, udělali doopravdy pořádnou díru do světa. Skupina Bee Gees patří dnes už k hudebním legendám, a stejně měl našlápnuto i jejich nejmladší bratr Andy. Po několika velkých hitech ale jeho kariéru zničily drogy a Andy Gibb nakonec zemřel v pouhých třiceti. A kdo si na něho dnes vzpomene?

Popová kariéra Andyho Gibba začala už v jeho devatenácti letech a ke konci 70. let mu trvalo pouhý rok, než se vypracoval na světovou hvězdu. Jenomže pak to všechno nabralo velmi špatný směr. Andy se dal na drogy a stejně rychle o svoji slibnou kariéru přišel. V pouhých třiceti letech nakonec zemřel na srdeční zánět, to se psal březen 1988. Díky doslova zhuntovanému organismu jeho tělo nevydrželo nápor viru, který by jinak lékaři dokázali dostat pod kontrolu.

Přitom Andy byl neméně talentovaný, jako jeho tři starší bratři Barry, Robin a Maurice, tedy Bee Gees. V létě roku 1978 mu nebylo ještě ani dvacet, když se jeho už třetí hit Shadow Dancing stal jedničkou americké hitparády. Už to vlastně byl skutečně třetí singl, který se dostal do čela žebříčku Billboardu. O několik měsíců dřív vydal hity (Love Is) Thicker Than Water a I Just Want To Be Your Everything. Prostě Andy Gibb byl rázem obrovskou hvězdou, kterou se stal fakticky během několika měsíců.

Andy Gibb byl ale problematický už jako dítě. Jeho matka Barbara ho kdysi popsala jako malého ďábla, malé monstrum. Nechodil do školy a jen se poflakoval a nakonec se na školu vykašlal úplně ve třinácti a s kytarou vyrazil hrát do klubů na Ibize. Pak ho sice bratři z Bee Gees přiměli k návratu domů, Andy se dal trochu dohromady a nakonec začal nahrávat pro nahrávací společnost tehdejšího manažera Bee Gees Roberta Stigwooda. Takže všechno dostal fakticky na zlatém podnose a jen stačilo, aby uplatnil svůj talent.

A ten Andy opravdu uplatnil, jenomže se slávou a penězi přišly také drogy. Jeho manželka Kim Reeder, se kterou se oženil v roce 1976 kdysi řekla, že nakonec měl Andy Gibb ze všeho nejraději kokain, který užíval v takovém množství, že prakticky ztratil kontakt s realitou a nebyl vůbec schopen normálně fungovat. Reeder od něho nakonec utekla do své rodné Austrálie, kde porodila jejich dceru Petu a následně se s ním rozvedla.

Takové nadužívání drog mělo samozřejmě vliv na Andyho tolik slibnou kariéru. Nebyl schopen pracovat, začátek osmdesátých let přinesl i změnu hudebního vkusu posluchačů a nové styly, kterým se pod drogami fungující Andy nebyl schopen přizpůsobit. Nakonec přestal nahrávat a byl rád, že dostal práci v televizi a na Broadwayi. Jenomže ze všech jeho džobů v showbyznysu ho nakonec stejně postupně vyhodili, protože Andy zkrátka fetoval tak moc, že byl úplně k ničemu.

Nakonec Andy Gibb musel v roce 1987 vyhlásit bankrot, protože vydělával méně než 8 tisíc liber ročně. To už žil v Anglii, kde také nakonec zemřel. Na začátku roku 1988  se sice Andy Gibb tvářil, že s drogami přestal a snažil se o hudební comeback. Pak se ale dostal do deprese z rozchodu s Victorií Principal, slavnou herečkou ze seriálu Dallas. Podle jeho bratra Robina Gibba to s ním šlo zase rychle z kopce. 5. března 1988 ještě Andy Gibb oslavil své 30. narozeniny v Londýně a snažil se pracovat na novém albu. Dva dny po oslavě svých narozenin ale sám dorazil do nemocnice v Oxfordu a stěžoval si na bolesti na hrudi. 10. března 1988 Andy Gibb upadl do bezvědomí a zemřel na následky myokarditidy, zánětu srdečního svalu, pravděpodobně způsobeného virem, zejména proto, že léta zneužívání kokainu oslabilo jeho srdce.

Autorský článek, další zdroj: History

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve