V březnu 1978 únosci vykopali ostatky Charlieho Chaplina. Jeho vdova odmítla zaplatit výkupné

 Koktejl 
08. března 2023 10:57 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Únos Chaplinových ostatků je jedním z nejslavnějších vykradení hrobů všech dob Wikimedia Commons / Philoum
Jde bezesporu o nejslavnější případ vykrádání hrobů. V březnu 1978 dva muži ukradli ostatky legendárního herce Sira Charlese Chaplina ze hřbitova ve švýcarské vesnici Corsier-sur-Vevey, která se nachází v kopcích nad Ženevským jezerem nedaleko Lausanne.

Charlie Chaplin zemřel na Štědrý den v roce 1977 ve věku 88 let. A jen o pouhé dva měsíce později bylo jeho tělo ukradeno ze švýcarského hřbitova a okamžitě bylo spuštěno jedno z největších švýcarských policejních vyšetřování.

V celém kriminálním případu šlo samozřejmě především o peníze. Chaplinova vdova Oona po ukradení ostatků jeho manžela obdržela žádost o výkupné ve výši asi 600 000 dolarů. Policie proto okamžitě začala monitorovat její telefon a sledovat 200 telefonních budek v regionu. Oona ale odmítla zaplatit výkupné s tím, že její manžel by považoval tento požadavek za směšný. Únosci Chaplinova těla proto začali později vyhrožovat i jejím dvěma nejmladším dětem.

Oona totiž byla Charlieho čtvrtou manželkou a slavného herce a komika si vzala v roce 1943, když jí bylo pouhých 18 let a jemu už čtyřiapadesát a měli spolu osm dětí. Rodina se nakonec usadila ve Švýcarsku v roce 1952 poté, co se kontroverzní Chaplin, kterého jeho nepřátelé obviňovali z toho, že je komunistickým sympatizantem, dozvěděl, že mu bude odepřeno vízum pro návrat do Spojených států.

Nakonec ale únosci nesplnili žádnou ze svých výhrůžek a požadovaného výkupného se také nedočkali. Nicméně policejní pátrání trvalo poměrně dlouho a probíhalo v obrovském rozsahu. A nebýt odmítnutí Ooony Chaplin, která se rozhodla výkupné nezaplatit, dost možná by Chaplinovo tělo ani nebylo nikdy nelezeno.

Po pětitýdenním vyšetřování policie tedy nakonec zatkla dva automechaniky, jistého Wardase z Polska a také muže jménem Ganěv z Bulharska, kteří v polovině května nakonec policii ukázali, kam Chaplinovy ostatky schovali. Tělo legendárního herce zakopali do kukuřičného pole necelé dva kilometry od domu, kde žila Chaplinova rodina.

V prosinci téhož roku byli Wardas a Ganěv usvědčeni z vykrádání hrobů a pokusu o vydírání. Političtí uprchlíci z východní Evropy, Wardas a Ganěv podle policie ukradli Chaplinovo tělo ve snaze vyřešit své finanční potíže. Wardas, označený za strůjce spiknutí, byl odsouzen na čtyři a půl roku těžkých prací. Při vyšetřování uvedl, že jej inspiroval podobný zločin, o kterém četl v italských novinách. Jeho parťák Ganěv byl odsouzen na 18 měsíců podmíněně, protože se policie domnívala, že jeho podíl na slavném zločinu byl minimální. Když se Chaplinovo tělo znovu vrátilo rodině, tak ho znovu pohřbila, ale tentokrát do betonového hrobu, aby tak zamezila případným dalším pokusům o krádež Chaplinových ostatků.

Samotná Oona Chaplin po smrti manžela žila střídavě ve Švýcarsku a New Yorku. Objevila se ve vedlejší roli matky alkoholičky ve filmu Broken English, ale jinak se veřejnosti poměrně stranila. Podle neoficiální autorky životopisů Jane Scovell a bývalé snachy Patrice Chaplin byla silná alkoholička. Oona nakonec také zemřela v roce 1991 ve věku 66 let na rakovinu slinivky a byla pohřbena vedle svého manžela. Ve své poslední vůli Oona, která během svého života napsala desítky deníků a stovky dopisů, nařídila, aby byly všechny její spisy zničeny a nikdy nebyly zveřejněny. Jaká tajemství si nechala pro sebe, se tak veřejnost už nikdy nedozví.

Autorský článek, další zdroj: Smithsonian Mag

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008