Nejslavnější seriálové auto? Jednoznačně kabriolet inspektora Columba

 Technika 
02. února 2023 16:06 / Ema Maxová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Kabriolet inspektora Columba Peugeot
Šedý kabriolet, který provázel inspektora Columba v mnoha dílech jednoho z nejpopulárnějších seriálů všech dob, patřil ke slavnému detektivovi stejně neoddělitelně jako jeho omšelý baloňák. Obě filmové propriety se staly tak trochu symboly seriálu. Překvapí vás, jak se tam dostaly.

Zděšený stylista, spokojený divák

Přestože měl představitel Columba k ruce celou armádu stylistů a asistentů, Peter Falk rád vybíral věci sám. A rozhodně se to vyplatilo. Ikonický baloňák údajně vyhrabal ve skříni a přišel s ním na natáčení prvního dílu seriálu. Navzdory protestům kostymérů si Falk baloňák prosadil, a ten se pak stal jeho vizitkou. Inspektor Columbo se v seriálu díky svému umolousanému kabátu stával často terčem posměchu ze strany honosné americké smetánky. Nakonec se však vždy ukázalo, jak všemi podceňovaný chlápek v baloňáku vyparáděné celebrity převeze a usvědčí. A diváci to milovali.

Podobně to bylo i s Columbovým autem, i když to Peter Falk nevlastnil. Vyhlídl si ho v garážích filmového studia a neoblomně na něm trval. Šedý Peugeot 403 kabriolet vyrobený v roce 1960 s registrací California 044 APD tak vstoupil do filmových dějin. I toto se ukázalo jako skvělá Falkova volba. Na americkou veřejnost totiž tento vůz působil značně exoticky, trochu z jiného světa, prostě podivně, stejně jako Columbo, čímž toto auto posilovalo inspektorovu podivínskou image. 

Vivat Amerika!

Proč ale američtí diváci vozy značky Peugeot moc neznali? Automobilový trh v USA se totiž vyvíjel zcela jinak než ten evropský. Velké vzdálenosti a specifické způsoby používání vozů svědčily větším, mohutnějším a multifunkčnějším vozidlům. Ujaly se zde například pick-upy, které Evropu nikdy neoslovily. Americké automobilky přesně vystihly preference a potřeby klientů a prodávaly to, co se žádalo. Domácí značky jako Ford, Cadillac či luxusní Lincoln byly pro americkou společnost otázkou cti. Peugeot tlak americké konkurence nakonec vzdal a v roce 1991 se ze severoamerického kontinentu zcela stáhnut. Nicméně zdá se, že ne nadobro. Letos zde totiž přestavil na největším veletrhu technologií CES v Las Vegas šokující koncepční vůz Peugeot Inception Concept, a zcela si tak získal přízeň místního obyvatelstva. Kdo ví, zda se Peugeot do svých kdysi opuštěných lovišť nehodlá vrátit.

Nečekaný luxus

Vraťme se ale ke slavnému modelu Peugeot 403. Ten se vyráběl ve Francii v letech 1956 až 1961. Modelová řada 403 měla mnoho různých variant od sedanu, přes kombi až po dodávku. Celkem se vyrobilo 1,2 milionu kusů. Verze kabriolet, jakou měl inspektor Columbo, ale tvořila jen zlomek produkce. Konkrétně necelé dva tisíce. Ovšem nenechte se mýlit Columbovým zanedbaným vzhledem, protože Peugeot 403 kabriolet rozhodně nebyl žádným chudáčkem. Naopak se jednalo o poměrně luxusní zboží. Kabriolet totiž stál skoro dvojnásobek ceny klasického Peugeotu 403 ve verzi sedan. Mimochodem s vozem Peugeot 403 jezdil v několika filmech i Jean-Paul Belmondo, a ten byl rozhodně považován spíše za šviháka než za omšelého podivína.

Málokdo ví, že inspektor Columbo vůz v průběhu natáčení seriálu několikrát obměnil. Pozornému divákovi možná neušlo, že v několika dílech se objevil vůz s jinou registrační značkou, místo 044 APD bylo najednou 448 DBZ. Je to pochopitelné. Seriál se totiž natáček neuvěřitelných 35 let, zatímco doba životnosti vozu je přibližně 15 let. 

Sexy pravnuk

Pokud chcete legendární Peugeot 403 kabriolet spatřit na vlastní oči, můžete se na něj zajít podívat do muzea Aventure Peugeot ve francouzském městě Sochaux. Průvodce vám dokonce bude dělat samotný Columbo vytvořený z hologramů. V těchto dnech se také tento vůz vystavuje na výstavě Rétromobil v Paříži spolu s další desítkou modelů Peugeot čtyřkové řady. Mimo jiné tam najdete i nejnovější přírůstek, nový Peugeot 408. Tento pravnuk Columbova auta se od svého pradědy liší ve všech směrech. Má sexy, ostře řezaný design, nejmodernější technologie a plug-in hybridní pohon. Jednoznačně se ale jedná o vůz, který stojí za pozornost. Právě teď přichází na český trh. 

Zdroj: Peugeot

Témata: auto, moto, retro
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod