Ruská anexe Krymu. Kateřina Veliká, podobně jako Vladimir Putin, cílila na rozšíření říše

 Osobnosti 
08. dubna 2022 06:20 / Kristýna Jašková
  0
📷
2 fotografie v galerii
Krymský poloostrov ovládla 8. dubna 1783 Kateřina II. Veliká  Depositphotos
Krymský poloostrov, jehož břehy omývá Černé moře, ovládla 8. dubna 1783 po rusko-turecké válce, ruská carevna Kateřina II. Veliká, (1729-1796). Panovnice byla nazývána také Semiramis severu (Semiramis byla legendární Asyrská královna, která nechala postavit jeden ze sedmi divů světa Visuté zahrady Semiramidiny, pozn. red.) či Ruská Minerva (Minerva - římská bohyně moudrosti, pozn. red.)

Carevna nastoupila na trůn v roce 1762 po smrti svého neschopného manžela Petra III. Byla známá svým prostopášným způsobem života, neboť hojně střídala milence. Jedním z nich byl mladý důstojník Grigorij Alexandrovič Potěmkin, který si získal její pozornost tím, že si všiml chybějících zlatých třásní na kordu panovnice a nabídl jí svoje. Potěmkin byl potomkem šlechtického rodu ze Smolenska a stal se jedním z nejvlivnějších mužů v zemi.

Kateřina Veliká cílila na rozšíření říše

Kateřina Veliká, podobně jako nynější prezident Putin, cílila na rozšíření říše. Osídlila nejen oblasti na severu země, ale získala také území kolem Černého moře, které nazvala Nové Rusko. Roku 1783 anektovala celý Krymský chanát a připojila ho k Rusku. Potěmkin se stal krymským guvernérem.

O čtyři roky později vyrazila císařovna na inspekci Krymu a na cestě ji doprovázel i Josef II. Inspekce byla součástí plánovaných diplomatických příprav na válku proti Osmanské říši. Cesta měla být pro zahraniční delegaci demonstrací bohatství a moci Ruska.

Nicméně finanční prostředky říše byly velmi omezené a proměnit pustinu v prosperující kraj nedokázal ani kníže Potěmkin. Aby vytvořil iluzi skvělého rozkvětu kolonizovaných oblastí, musel Potěmkin zapojit svůj důvtip. Pozval z Petrohradu čtyřicítku malířů, vytvořili kulisy vesnic a rozestavěli je podél Dněpru, po němž pluly lodě s politickou elitou. Svátečně oblečenými venkovany byli ve skutečnosti převlečení vojáci Potěmkinových pluků. Známé je i to, že z jednoho domu do druhého přes zadní dvorky putovala také stále tatáž pečená husa.

Potěmkinova vesnice

Odtud také pochází okřídlené slovní spojení Potěmkinova vesnice, tedy přikrášlování skutečnosti a zastírání pravdivého stavu věcí, které je pro Rusko tak typické. 

Zdroj: Autorský článek.

 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?