V únoru 1964 se Beatlemánie převalila přes oceán. Kapela poprvé dorazila do Ameriky

 Osobnosti 
08. února 2022 07:46 / Mirka Malá
  5
📷
2 fotografie v galerii
Beatles pobláznili Ameriku jen rok po vydání své první desky Depositphotos
Ječící dívky přivítaly na newyorském letišti kapelu Beatles, když 7. února 1964 poprvé přiletěla do Spojených států. A beatlemánie se tak rychle převalila z britských ostrovů na americký kontinent.

Beatles dorazili do New Yorku necelý týden poté, co se jejich hit I Want to Hold Your Hand stal jedničkou americké hitparády. Na letišti JFK je přivítalo 3 000 křičících fanoušků, kteří způsobili téměř nepokoje, když muzikanti vystoupili z letadla na americkou půdu.

O pár dní později Beatles hráli pro 20 tisíc lidí

Nejprve se ale Beatles objevili v Ed Sullivan Show, populární televizní varieté. Ačkoli bylo těžké slyšet představení přes křik dospívajících dívek ve studiu, odhadem 73 milionů amerických televizních diváků, tedy asi 40 procent americké populace, sledovalo show s touto britskou kapelou. Sullivan si proto Beatles okamžitě rezervoval na další dvě vystoupení ještě během února. Kapela pak odehrála 11. února svůj první koncert ve Washingtonu, na který přišlo 20 000 fanoušků. Následující den měli naplánovány hned dva koncerty v newyorské Carnegie Hall a hysterie jejich fandů a zejména fanynek byla tak veliká, že policie byla nucena uzavřít okolní ulice kolem úctyhodného hudebního sálu. 22. února se Beatles vrátili do Anglie. 

Rok 1964 byl pro Beatles v Americe doslova zázračný. Jejich singly a alba se prodávaly po milionech kusů a v dubnu roku 1964 bylo všech pět nejprodávanějších amerických singlů právě písněmi Beatles. V době, kdy v srpnu vyšel první celovečerní film Beatles, A Hard Day’s Night, zasáhla beatlemánie doslova celou Ameriku.

Ještě v dubnu roku 1964 Beatles stihli v Americe odehrát své druhé turné, které ale nakonec nedokončili celé, protože potřebovali nahrávat nové album Sgt. Pepper’s Lonely Heart’s Club Band. V roce 1970 se Beatles rozpadli a zanechali po sobě historický zápis do americké hitparády, když se v Top 10 umístilo hned 30 jejich singlů.

Zdroj: History, Wikipedia.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47