Před osmnácti lety spustil Mark Zuckerberg Facebook. Dnes je strojem na peníze a hlavním šiřitelem dezinformací

 Koktejl 
04. února 2022 05:06 / Mirka Malá
  2
📷
2 fotografie v galerii
Facebook je dnes jednou z nejkontroverznějších sociálních platforem Depositphotos
4. února 2004 spustil student druhého ročníku Harvardu Mark Zuckerberg Facebook, první sociální síť na světě. A mnozí dnes říkají, že se to nemělo nikdy stát.

Zuckerberg chtěl Facebookem propojit studenty univerzity. Jenomže za první den se mu zaregistrovalo přes tisíc lidí, a to byl začátek Facebooku, jak jej známe dnes. Dnes je Facebook jednou z nejhodnotnějších společností na světě s více než 2 miliardami aktivních uživatelů měsíčně a zároveň také jednou z nejkontroverznějších sociálních platforem s mnoha problémy ohledně zneužívání osobních údajů svých uživatelů.

Dnes je Facebook strojem na peníze a hlavním šiřitelem dezinformací

Počátky Facebooku byly velmi podrobně zkoumány, ale přesný důvod této myšlenky Zuckerberg nikdy pořádně neobjasnil. Je nicméně zřejmé, že Zuckerberg měl dvojí nadání pro kódování a vyvolávání rozruchu, což mu na Harvardu dobře posloužilo. V předchozím roce se stal celebritou školního areálu vytvořením FaceMash, webové stránky, kde studenti mohli hlasovat o tom, která ze dvou náhodně vybraných harvardských žen je atraktivnější. Rychle se dostal do konfliktu jak s administrativou, tak s několika ženskými skupinami. FaceMash byl krátkodobý, ale populární, což zřejmě vedlo Zuckerberga k tomu, aby vytvořil sociální síť pro celý kampus.

Pak už se Facebook rychlostí blesku šířil z Harvardu na další univerzity a do konce roku získala 1 milion uživatelů. Zuckerberg se na Harvard vykašlal, pořídil si sídlo v Kalifornii a začal se Facebooku věnovat naplno.

Facebook byl jednou z hlavních sil, které přivedly internet do fáze s vysokou či plnou participací uživatelů na vytváření jeho obsahu, což je označováno jako Web 2.0. Nicméně v posledních letech se množí kontroverze okolo této sociální sítě a je už dávno jasné, že Zuckerbergovi jde především o vydělávání peněz.

Kromě toho, že Facebook umožnil šíření dezinformací a falešných účtů, sklidil kritiku za prodej dat svých uživatelů a za to, že je dostatečně nechránil. Facebook nicméně nadále dominuje na trhu sociálních médií, generuje zdaleka nejvíce příjmů z reklamy a udržuje si více než polovinu celkového podílu na trhu. Jeho fungování se bude muset zřejmě v budoucnu stát předmětem silné kontroly. Firma už po celém světě dostala miliardové pokuty za své nekalé chování, ale ty jsou jen drobnostmi ve srovnání s tím, kolik Zuckerberg na manipulaci s uživateli Facebooku vydělává.

Zdroj: History, Wikipedia.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008