Dnes je výročí smrti Lenina, šéfa bolševické revoluce a prvního vůdce Sovětského svazu. Zda zemřel na syfilis, není dodnes jasné

 Osobnosti 
21. ledna 2022 06:13 / Mirka Malá
  32
📷
2 fotografie v galerii
Lenin byl původně právníkem, zamiloval se ale do marxismu Depositphotos
Vladimir Lenin, šéf bolševické revoluce a první vůdce Sovětského svazu, zemřel na krvácení do mozku 21. ledna 1924 ve věku 54 let.

Lenin byl sice původně právník, ale nakonec se této lukrativní kariéry vzdal a založil bolševickou frakci Ruské sociálně demokratické dělnické strany. Bolševici byli militantní stranou profesionálních revolucionářů, kteří se snažili svrhnout carskou vládu a na její místo ustavit vládu marxistickou.

Vojenská zrada

V roce 1905 se dělníci po celém Rusku vzbouřili, ale teprve v roce 1917 a katastrofálním zapojení Ruska do první světové války si Lenin uvědomil, že přišla příležitost ke komunistické revoluci. V březnu 1917 přeběhla ruská vojenská posádka v Petrohradě k bolševikům a car Mikuláš II. byl nucen abdikovat. Lenin okamžitě opustil Švýcarsko a překročil německé nepřátelské linie, aby 16. dubna 1917 dorazil do Petrohradu. O šest měsíců později se pod jeho vedením chopili moci v Rusku bolševici a Lenin se stal virtuálním diktátorem země. Občanská válka a zahraniční intervence však zdržely úplnou bolševickou kontrolu nad Ruskem až do roku 1920.

Leninova vláda znárodnila průmysl a rozdělila půdu a 30. prosince 1922 byl založen Svaz sovětských socialistických republik (SSSR). Po Leninově smrti na začátku roku 1924 bylo jeho tělo nabalzamováno a umístěno do mauzolea poblíž moskevského Kremlu. Petrohrad byl na jeho počest přejmenován na Leningrad. Po Leninovi do čela SSSR nastoupil Josif Stalin a stal se jedním z nejkrutějších diktátorů vůbec.

Už v květnu 1922 dostal Lenin první mozkovou mrtvici, což vedlo k jeho smrti v lednu 1924, kdy utrpěl další mrtvici. Velmi se spekuluje o tom, že příčinou jeho smrti byla ve skutečnosti syfilis v pokročilém stadiu, kterou trpěl například i Klement Gottwald. Tato teorie ale nebyla nikdy potvrzena a pokud Lenin skutečně měl syfilis, pak v jeho pitevní zprávě tato nemoc zmíněna není, ovšem jen těžko by si někdo mohl myslet, že by tehdejší soudruzi Sovětského svazu do pitevní zprávy dovolili něco takového zapsat.

Zdroj: History, Wikipedia.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47