V lednu se narodil slavný autor Edgar Allan Poe. Zemřel ale ve 40 letech za podivných okolností

 Osobnosti 
15. ledna 2022 16:43 / Mirka Malá
  5
📷
1 fotografie v galerii
Slavný autor měl od mládí sklony k alkoholismu Depositphotos
Edgar Allan Poe dodnes patří mezi kultovní autory a 19. ledna si jeho fanoušci připomínají datum jeho narození. Slavný autor ale nežil dlouho a zemřel za podivných okolností.

Poe měl turbuletní život už od útlého dětství. Když mu byly tři roky, oba Poeovi rodiče zemřeli a nechali ho v péči jeho kmotra Johna Allana, bohatého obchodníka s tabákem. V roce 1826 začal Poe studovat na univerzitě ve Virginii, kde žil velmi bohémským životem. Poté, co se se svým kmotrem pohádal o své velké dluhy z hazardu, musel univerzitu opustit a zapsal se do armády, kde sloužil dva roky. I odsud byl ale vyhozen a Poe zůstal zcela bez peněz.

Poe měl za manželku svoji třináctiletou sestřenici

Jeho soukromý život byl opravdu bohémský, přestože získal nakonec poměrně slušnou práci a živil se jako redaktor v Southern Literary Messenger v Richmondu ve Virginii. V té době se totiž oženil se svou 13letou sestřenicí Virginií Clemm.

Poe ale rád pil, a tak dostal padáka, i když už vydal svoje první beletristické dílo Arthur Gordon Pym. Musel se se svou mladičkou ženou přestěhovat do Philadelphie, kde znovu pracoval jako redaktor v Burton's Gentleman's Magazin a Graham's Magazine. Stal se známým pro svou přímou a pronikavou kritiku, stejně jako pro temné hororové příběhy jako Pád domu Usherů a „he Tell-Tale Heart. V této době také Poe začal psát záhadné příběhy včetně Vražd v Rue Morgue a Ukradeného dopisu, které mu vysloužily pověst otce moderní detektivky. 

V roce 1844 se Poe s manželkou přestěhoval do New Yorku a stal se slavným díky své básni Havran. Jeho žena Virginia onemocněla a zemřela na tuberkulózu na začátku roku 1847. Smrt jeho manželky vehnala Poea ještě hlouběji do alkoholismu a zneužívání drog. Poté, co se zapletl s několika ženami, se Poe v roce 1849 vrátil do Richmondu a zasnoubil se se svou starou láskou.  Před svatbou však Poe náhle zemřel. Ačkoliv okolnosti této události jsou dodnes nejasné, Poe se pravděpodobně opil na večírku v Baltimoru, odkud zmizel. O tři dny později byl nalezen ve stoce. Byl převezen do nemocnice, kde nakonec 7. října 1849 ve věku 40 let zemřel.

Zdroj: History, Wikipedia.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47