Největší zemětřesení na území Evropy se odehrálo o vánočních svátcích

 Koktejl 
28. prosince 2021 14:58 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
Katastrofické události nebraly konce Shutterstock
28. prosince roku 1908 se odehrálo největší evropské zemětřesení, jaké kdy bylo zaznamenáno. A nebyla to skutečně žádná legrace. O vánočních svátcích připravilo o život 100 tisíc lidí.

FOTO:

https://www.shutterstock.com/image-photo/russia-circa-1908-postcard-printed-shows-91348613

Zemětřesení udeřilo za úsvitu, přesně v 5 hodin a dvacet minut, a zasáhlo Messinskou úžinu v jižní Itálii. Zemětřesení srovnalo se zemí města Messina na Sicílii a Reggio di Calabria na italské pevnině. Jak uvádí historické záznamy, tato událost a následné tsunami zabily dohromady odhadem 100 000 lidí.

Když to přišlo, lidé ještě spali

Zemětřesení v roce 1908 bylo opravdu tragické, a to z jednoho zásadního důvodu. Udeřilo brzy ráno, takže většina lidí ještě spala ve svých postelích a neměla vůbec možnost zareagovat a dostat se do bezpečnějšího prostředí.

Hlavní otřes o síle 7,5 stupně Richterovy škály způsobil ničivou vlnu tsunami asi 12 metrů vysokou, která zaplavila pobřežní města. Dvě z nich na obou stranách Messinské úžiny, tedy Messina a Reggio di Calabria, byla po zemětřesení z 90 procent zničena. A aby toho nebylo málo, po tomto velkém zemětřesení přišly v následujících dnech stovky menších otřesů, díky kterým spadly další budovy a byla zabita řada záchranářů.

Katastrofické události nebraly konce

Pro zničená města v Messinské úžině ani toto ale ještě nebyl konec a do nového roku 1909 vstupovala skutečně zcela vyčerpaná.

Když totiž konečně ustaly všechny otřesy, začalo bez přestání pršet, což donutilo zubožené a zraněné přeživší, kteří často na sobě měli jen noční košile a pyžama, aby se ukryli v jeskyních a improvizovaných chatrčích postavených z materiálů zachráněných ze zřícených budov. Zničené bylo i samotné pobřeží, které nepoznávali ani námořníci, kteří se do postižených oblastí snažili přivézt pomoc po moři.

Zdroj: History, Wikipedia.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod