V únoru 1949 vypukla kolektivizace. Soukromé zemědělce komunisté obrali o veškerý majetek

 Koktejl 
21. února 2022 12:03 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Kolektivizace měla násilný konec ÚSTR (volný zdroj foto)
Přesně 23. února 1949 tehdejší československý parlament přijal na příkaz KSČ zákon o jednotných zemědělských družstvech. Oficiálně tak mohlo začít zločinecké okrádání soukromých zemědělců státem.

Komunisté navíc na nic nečekali a hned na jaře začali s velikou propagandou tohoto zákona. Soukromí zemědělci a sedláci se ale do dobrovolného odevzdávání svého majetku nijak nehrnuli. Vzniklo jen pár Jednotných zemědělských družstev známých jako JZD, do jejichž vedení byli okamžitě dosazeni komunističtí funkcionáři.

Kolektivizace přitvrdila v roce 1952

Protože se komunistům zvrovna nedařilo přesvědčovat soukromé zemědělce ke vstupu do JZD, v roce 1952 značně přitvrdili. Komunistická komanda začala obcházet jednotlivé vesnice a přesvědčovat statkáře k odevzdání majetku ve prospěch JZD a kde neuspěli s přemlouváním, tam použili vyhrožování i hrubou sílu.

A jak vlastně vzniklo takové komunistické JZD? Soukromí zemědělci byli všemi prostředky donuceni k tomu, aby veškerý svůj majetek včetně pozemků a polí odevzdali ve prospěch JZD ke společnému hospodaření. Ovšem dispoziční právo na pozemky měl následně už jenom stát, a statkáři tak přišli o práva ke svým pozemkům.

Předsedou takového družstva se mohl stát jen člen KSČ, který pak plnil stranické rozkazy. Velmi často šlo především o to, aby byli bývalí soukromí zemědělci pracující v družstvu náležitě střeženi.

Ne každý soukromník si to ale nechal i přes veškeré represe líbit. Podle historických záznamů do konce 1953 komunisté proto vysídlili na 1 629 statkářských rodin.

Zdroj: Totalita, Wikipedia.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47