Poslední čínský císař abdikoval pod tlakem ideologické revoluce. Nakonec ho ještě zajali Sověti

 Osobnosti 
16. února 2022 14:27 / Mirka Malá
  2
📷
1 fotografie v galerii
Poslední čínský císař musel abdikovat už jako šestiletý www.commons.wikimedia.org (volný zdroj)
12. února 1912 abdikoval Süan-tchung, poslední čínský císař. Jeho impérium padlo pod tlakem komunistické Sunjatsenově republikánské revoluci.

Místo císaře se tak po 2 tisících letech imperiální vlády ujala moci prozatímní republikánská vláda,  která ukončila 267 let mandžuské vlády. Bývalému císaři, kterému bohužel v té době bylo pouhých šest let, bylo dovoleno ponechat si rezidenci v pekingském Zakázaném městě. Sesazený císař přijal civilnější jméno Pchu-i.

Zajali ho Sověti a nakonec skončil jako opravář

V paláci si ale bývalý císař moc dlouho neužíval. Jakmile dospěl, byl v roce 1024 vyhnán do exilu. Po roce 1925 žil proto v Japonci okupovaném Tchien-ťinu a v roce 1932 vytvořilo Japonsko pod jeho vládou loutkový stát Mančukuo v Mandžusku. V roce 1934 byl Pchu-i intronizován jako císař Mančukua.

Navzdory partyzánskému odporu proti jeho loutkovému režimu držel císařský titul až do roku 1945, kdy byl zajat sovětskými vojsky. V roce 1946 Pchu-i svědčil před tokijským tribunálem pro válečné zločiny, kde tvrdil, že byl neochotným nástrojem Japonců a bránil se tvrzení, že byl sám aktivní v otázce mandžuského sebeurčení.

Mandžusko a provincie Rehe byly nakonec po druhé světové válce vráceny Číně a v roce 1950 byl Pchu-i předán čínským komunistům. Komunisté ho věznili až do roku 1959, kdy mu čínský vůdce Mao Ce-tung udělil amnestii. Po propuštění poslední čínský císař pracoval jako zahradník i jako opravář v autoopravně v Pekingu. 

Zdroj: History, Wikipedia.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47