Pelíšky měly premiéru před 20 lety. Perličky a zajímavosti z natáčení

 Koktejl 
24. prosince 2019 16:01 / Eva Vogelová
  0
📷
9 fotografií v galerii
Miroslav Donutil je nezapomenutelný herec Youtube
Pelíšky znají všichni. Rodinná komedie patří mezi nejzdařilejší filmy české kinematografie. Natočil ji režisér Jan Hřebejk, premiéru měla v roce 1999, což je letos už dvacet let. V době vánočních svátků nesmí na obrazovkách chybět. Zjistěte o ní různé zajímavosti.

Pelíšky se nedají okoukat. Jde o tak dobrou komedii, že se na ni můžete dívat pořád dokola, i když ji už znáte zpaměti. Některým scénám se diváci smějí dodnes. Většina hlášek zlidověla natolik, že si je lidé říkají mezi sebou. Herecké obsazení se povedlo na jedničku. Přečtěte si zajímavosti, které se děly během natáčení.

Jan Hřebejk se zdráhal, zda Jiřímu Kodetovi roli cholerického Krause nabídne

Cholerické scény Krause by v Pelíškách rozhodně chyběly. Těžko by je zahrál někdo lépe než Jiří Kodet. Jan Hřebejk to věděl, ale v minulosti se s hercem pohádal a kvůli tomu přemýšlel, zda ho vůbec oslovit. Nakonec překonal křivdu z minulosti a roli mu nabídnul. Vyplatilo se. Během natáčení to Jiří Kodet neměl jednoduché, protože s nově udělanými zuby šišlal.

Roli paní Krausové měla hrát Iva Janžurová

Role tiché paní Krausové byla nejprve nabídnuta herečce Ivě Janžurové. Ta se však nechtěla smířit s tím, že postava, kterou by měla hrát, zemře. Prosila tvůrce filmu, aby scénář upravili, což se nestalo a role byla nabídnuta Emilii Vašáryové. Herečka ji přijala téměř bez rozmyšlení.

Prskavka ve vlasech nebyla ve scénáři

Během natáčení filmu Pelíšky herci často improvizovali. Některé hlášky a scény nebyly napsány ve scénáři. Václav, kterého ztvárnil Bolek Polívka, dal do účesu paní Šebkové, kterou hrála Simona Stašová, zapálenou prskavku.

Tento krok ho napadl samovolně až během natáčení a režisérovi se líbil, takže už ho tam nechal. Herečka Simona Stašová neměla paruku. Účes byl vytvořený z jejich vlastních vlasů.

Herci Jaroslavu Duškovi shořely vlasy

V Pelíšcích se objeví scéna, kdy herci Jaroslavu Duškovi začnou hořet vlasy od plynové karmy. Musela se opakovat šestkrát. Předtím, než se však scéna zcela povedla, Duškovi všechny vlasy už ohořely. Musel si vzít příčesek.

Během scény, kdy Miroslav Donutil vyfukuje plamen, asistovali pyrotechnici

Jistě si vzpomínáte na scénu, kdy herec Miroslav Donutil zapálí panák vodky. Poté, co ji vypije, vyfoukne hořící plamen. Tato scéna se zkoušela celý den. Byla nebezpečná, takže u ní asistovali pyrotechnici.

Za hercem celou dobu stál asistent režie s autogenem. Pokud se pozorně na tuto scénu podíváte, kousek ho tam za hercovou hlavou uvidíte. Dále čtěte: Přečtěte si perličky o nejoblíbenějších pohádkách.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve