Pamatujete si první socialistický seriál? Jmenoval se Rodina Bláhova

 Koktejl 
16. prosince 2019 15:24 / Mirka Malá
  1
📷
7 fotografií v galerii
Rodina Bláhova byla první socialistickou televizní sérií ČT
Televizní seriály jsou fenoménem dnešní doby, za socialismu tomu ale tak rozhodně nebylo. Když už tehdejší československá televize natočila nějaký seriál, byl to zaručený trhák. Na nic jiného se totiž za socialismu koukat nedalo.

Prvním socialistickým seriálem vůbec se stala dnes už zapomenutá série s názvem Rodina Bláhova. Jeho první díl se na televizních obrazovkách těch domácností, které tehdy vůbec měly doma televizní přijímač, objevil začátkem prosince roku 1959.

Rodina Bláhova byla příběhem normální socialistické rodiny, kterou tvořilli manželé Ilja Prachař a Stella Zázvorková a jejich dospívající děti v podání Jiřiny Jiráskové a Ladislava Trojana. Rodinka prožívala v každém díle nějaké ty komické situace a každý díl se vysílal živě. Herci tedy nejprve museli zkoušet, podobně jako na divadle, než došlo na samotný živý přenos. Ten se konal jednou za měsíc.

Dnes by se dalo říct, že se vlastně jednalo o sitcom, dnes tolik oblíbený televizní formát. Do konce roku 1960 se odvysílalo celkem devět dílů, každý měl 35 minut. A právě fakt, že se seriál vysílal živě, je důvodem, proč se z prvního socialistického seriálu vlastně vůbec nic nedochovalo.

Nikdo to nenatočil

Je až s podivem, že tehdejší československá televize svůj první seriálový výtvor s tak výborným hereckým obsazením nenatáčela do archivu a pro jeho pozdější opakovaní. Ze seriálu se tak nedochovalo prakticky nic, jen desátý díl, který televize natočila pro potřeby silvestrovského vysílání a tudíž byl předtočený.

Rodina Bláhova by tak dnes mohla být televizní legendou. Na scénářích jednotlivých dílů se podle dostupných informací podílel i samotný Ilja Prachař a od čtvrtého dílu se k tvůrčímu týmu připojil také pozdější legendární scénárista komunistické éry Jaroslav Deitl. Ten o dva roky později s režisérem Jaroslavem Dudkem zrealizoval legendární Tři chlapy v chalupě.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008