Ovocné knedlíky se za socialismu jedly od jara do podzimu. Teď je čas na ty jahodové a borůvkové
Hned na jaře se v socialistických domácnostech vařily knedlíky plněné rebarborou, která se hojně pěstovala na zahradách našich babiček. Dnešní generace čtyřicátníků a padesátníků si určitě pamatuje, jak jim babičky pekly rebarborový koláč nebo buchtu.
Nyní je čas na jahody a borůvky
Se začátkem léta se ovocné knedlíky začaly plnit dalším dostupným ovocem tak, jak postupně plody na zahradách dozrávaly. Takže se vařily knedlíky třešňové, jahodové a borůvkové, na které je ten správný čas právě teď.
Jak léto postupovalo, začaly se vařit knedlíky meruňkové a nakonec také švestkové, které v mnoha socialistických domácnostech patřily k těm nejoblíbenějším a rovněž se proslavily i v mezinárodní kuchyni. Měl je rád následník rakousko-uherského trůnu arcivévoda František Ferdinand d´Este a byly údajně nejoblíbenějším jídlem i prvního československého prezidenta T. G. Masaryka.
Ovocné knedlíky se jako levné jídlo, do kterého se dalo zpracovat prakticky veškeré ovoce, které se pěstovalo na zahradách, vařilo před rokem 1990 opravdu hodně a často. Dokonce i Češi, kteří jezdili za socialismu pod stan do skromně vybavených kempů, vařili ovocné knedlíky i v těchto složitých podmínkách.
Ovocné knedlíky nejsou až tak české
Knedlíky, později i ty ovocné, se začaly objevovat nejprve v německy mluvících lokalitách Evropy, tedy především v Rakousku a Německu. Na českém území se první recept na ovocné knedlíky objevil v sedmnáctém století, šlo ale o docela jiné knedlíky. Podle tohoto dávného receptu se smažily a byly plnění švestkami.
Vařené knedlíky se na našem území začaly dělat až o něco později a sypaly se tvarohem nebo mákem a kdo na to měl, mohl si dovolit je polít máslem a smetanou.
Ovocné knedlíky fakticky plní roli původního knedlíku, který se dříve servíroval v německy mluvících zemích jako hlavní jídlo, nikoliv příloha. Jenomže tehdy byly knedlíky trochu něco jiného, než jak je známe dnes. Ale to vůbec nevadí. Na těch ovocných si české domácnosti během letní sezóny pochutnávají stále, samozřejmě jako na hlavním menu. Dále čtěte: Trabanty se už třicet let nevyrábějí, ale ceny socialistických bakeliťáků letí nahoru.
Zdroj info: Wikipedia, Radio Prague International.