Zpěvačka, která po sobě nechala velký hit, měla nahradit Evu Pilarovou. Suchý a Šlitr ale neměli šťastnou ruku

 Osobnosti 
09. dubna 2020 08:23 / redakce
  1
📷
5 fotografií v galerii
Zpěvačka po sobě nechala obrovský hit Pinterest
Když Waldemar Matuška a Eva Pilarová odešli z divadla Semafor a začali pracovat pro konkurenční Rokoko, musela legendární dvojice Suchý Šlitr najít nové tváře. Mezi ně patřila i Jana Malknechtová, kterou si dnes už nejspíš ani nikdo nepamatuje.

Suchý a Šlitr pro mladou zpěvačku napsali v šedesátých letech hit s názvem Motýl, který Jana Malknechtová nazpívala s rovněž dnes neznámým Jiřím Jelínkem. Hit se sice povedl, ostatně dodnes všichni známe jeho text "Někdy si myslívám, že láska je mi vzdálená, nejím a nezpívám a třesou se mi kolena."

Motýl byl hit

Všechno vypadalo skvěle i navzdory odchodu Matušky a Pilarové ze Semaforu. Suchý a Šlitr napsali hit, našli novou dvojici Jelínek - Malknechtová a písnička měla obrovský úspěch. Dokonce tak velký, že ve své době zastínila jiný velký hit Suchého a Šlitra, tedy song Láska nebeská, který zpívali Matuška s Pilarovou.

Všechno tedy vypadalo naprosto skvěle, k písničce byl dokonce natočený videoklip a Motýl byl takovým hitem, že ho vydavatelství Supraphon vydalo na samostatném singlu, který se záhy stal na příští tři roky nejprodávanější deskou.

Zpěvačka, která nechtěla zpívat

Přestože všechno vypadalo naprosto skvěle, nastal nečekaný obrat. Jana Malknechtová se totiž nechtěla stát hvězdou první velikosti. Zamilovala se, v roce 1965 se vdala a se svým manželem se odstěhovala do dalekého Švédska.

V podstatě se dá říct, že po zpěvačce jednoho z největších hitů všech dob se prakticky slehla zem. Nikdo o ní totiž od té doby neměl žádné zprávy. Na veřejnosti kolují jen nepotvrzené informace, že Jana Malknechtová zemřela po sametové revoluci při požáru.

Její hudební partner Jiří Jelínek měl kariéru o něco delší, ale také nedopadla dobře. Nazpíval sice ještě řadu hitů z pera Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra, známý byl také jako imitátor Louise Armstronga, jeho láska k alkoholu ale byla příliš veliká.

Později se kromě zpívání věnoval také výtvarnému umění a kvůli nadměrnému pití zemřel ve dvaašedesáti letech. Evergreen Motýl, který nazpíval s Janou Malknechtovou, ale žije dál, i když Suchému a Šlitrovi sázka na tuto dvojici nevyšla. Dále čtěte: Legendární film Světáci málem nikdy nevznikl, soudruhům se nelíbil.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít