V květnu roku 1979 se Margaret Thatcher stala první ženou v čele Velké Británie. Proslavil ji mimo jiné i odpor k Evropské unii

 Osobnosti 
04. května 2022 07:56 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Legendární politička přeměnila Anglii na ekonomicky silnou zemi Wikimedia Commons
Margaret Thatcher se jako vůdkyně Konzervativní strany stala 4. května 1979 první britskou premiérkou. A dodnes je legendou, která Velkou Británii vyvedla z dlouhodobé ekonomické krize.

Margaret Hilda Roberts vůbec poprvé kandidovala do britského parlamentu v roce 1950 v Dartfordu. Byla sice tehdy poražena, ale získala působivý počet hlasů v obecně liberálním okrese. V roce 1959, poté, co se provdala za obchodníka Denise Thatchera a později porodila dvojčata, byla zvolena do parlamentu jako konzervativní politička za Finchley, čtvrť severního Londýna. Během 60. let rychle stoupala v řadách Konzervativní strany a v roce 1967 se připojila ke stínovému kabinetu sedícímu v opozici vůči vládnoucímu labouristickému kabinetu Harolda Wilsona. Po vítězství Konzervativní strany pod vedením Edwarda Heatha v roce 1970 se Thatcher stala dokonce státní tajemnicí pro vzdělávání a vědu, uvádí History.

Demolice britského socialismu

Její cesta do čela Velké Británie započala někdy v roce 1975, kdy nahradila Edwarda Heatha ve vedení Konzervativní strany. Byla tak první ženou v čele Konzervativců. Pod jejím vedením se Konzervativní strana posunula ve své politice dále doprava, volala po privatizaci národního průmyslu a veřejných služeb a slibovala rozhodnou obranu britských zájmů v zahraničí. Také ostře kritizovala premiéra Jamese Callaghana za neefektivní zvládnutí chaotických dělnických stávek v letech 1978 a 1979.

4. května všeobecné volby daly Konzervativcům jasnou většinu v parlamentu a Margaret Thatcher se stala premiérkou. Okamžitě se pustila do demontáže socialismu v Británii. Zprivatizovala četná průmyslová odvětví, omezila vládní výdaje a postupně omezila práva odborů. V roce 1983, navzdory nejhorším číslům nezaměstnanosti za půl desetiletí, byla znovu zvolena do druhého funkčního období, především díky rozhodujícímu britskému vítězství ve válce o Falklandy s Argentinou v roce 1982.

V ostatních zahraničních záležitostech byla Železná lady, jak se premiérce dodnes přezdívá, také neoblomná. Zejména pak zaujímala tvrdý postoj proti irským separatistům v Severním Irsku. V říjnu 1984 vybuchla bomba Irské republikánské armády (IRA) na konferenci Konzervativní strany v Brightonu a premiérka jen o vlásek unikla smrti.

V roce 1987 vedla dobrá ekonomická situace Anglie k jejímu zvolení do třetího funkčního období, ale Margaret Thatcher se brzy ocitla pod palbou kritiky některých členů vlastní strany. Zejména pak pro svůj odpor k další britské integraci do Evropské unie. V listopadu 1990 se jí nepodařilo ani kandidovat do čela Konzervativní strany a toto křeslo získal nakonec John Major. A ten ji nakonec také vystřídal i v čele britské vlády.

Přesto je a bude Margaret Thatcher politickou legendou. Byla nejen první ženou v čele britské vlády, byla do této funkce zvolena třikrát za sebou a během své vlády udělala z Anglie ekonomicky silnou velmoc. Zemřela v 87 letech v roce 2013. V posledních letech se stala inspirací pro mnohé filmaře. Skvěle ji hrály především Meryl Streep a nejnověji také Gillian Anderson v seriálu Koruna.

Zdroj: History, On This Day

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47