Starý příběh o Lochnesské příšeře ročně přispívá do skotské ekonomiky miliony dolarů

 Koktejl 
01. května 2022 10:30 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Něco velkého v tom jezeře opravdu žije Depositphotos
Příběh o Lochnesské příšeře se zrodil přes 89 lety, přesně 2. května. To si totiž ke skotskému jezeru vyšel místní pár, který na hladině spatřil obrovské zvíře.

Prakticky okamžitě se Lochneska stala fenoménem, kterým je dodnes. Brzy poté, co místní noviny před 89. lety otiskly zprávu o příšeře v jezeře, se do Skotska začali valit badatelé, dobrodruzi i novináři, kterým byla nabízena tučná odměna za dopadení této vodní bestie, píše History.

Hon na Lochnesku 

Amatérští vyšetřovatelé po desetiletí udržovali téměř neustálou bdělost u jezera a v 60. letech minulého století zahájilo několik britských univerzit sonarové expedice. Nebylo nalezeno nic přesvědčivého, ale v každé expedici operátoři sonaru detekovali nějaký typ velkých pohyblivých podvodních objektů. V roce 1975 další expedice kombinovala sonar a podvodní fotografování v jezeře Loch Ness. Výsledkem byla fotografie, která po vylepšení vypadala, že ukazuje něco, co matně připomínalo obří ploutev vodního živočicha.

Další sonarové expedice v 80. a 90. letech vedly k neprůkazným nálezům. Hon na Lochnesku nepřestal ani po roce 1994, kdy se provalilo, že slavná fotografie z roku 1934 byla naprostý podvrh.

V roce 2018 vědci provedli průzkum DNA v jezeře Loch Ness, aby zjistili, jaké organismy žijí v tamních vodách. Nebyly nalezeny žádné známky přítomnosti plesiosaura nebo jiného tak velkého zvířete, ačkoli výsledky potvrdily přítomnost četných úhořů.

Toto zjištění ponechalo otevřenou možnost, že Lochnesská příšera je vlastně velmi velký úhoř. Navzdory nedostatku přesvědčivých důkazů zůstává i tak Lochnesská příšera velmi populární a je taky velmi dobrým byznysem. Na počátku 21. století vyšlo najevo, že ročně přispívá do skotské ekonomiky téměř 80 miliony dolarů.

Zdroj: History, Britannica.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve