Himmler prováděl drastické experimenty s vězni v Osvětimi ještě před příchodem Mengeleho. Otřesné byly zejména metody sterilizace žen

 Koktejl 
11. července 2022 08:20 / Mirka Malá
  9
📷
2 fotografie v galerii
V Osvětimi se prováděla celá řada otřesných lékařských experimentů Unsplash
V souvislosti s děsivými experimenty na vězních v Osvětimi byl nejvíce zmiňován Josef Mengele, přezdívaný také jako Anděl smrti. Avšak již dávno před ním s drastickými lékařskými experimenty v Osvětimi začal Heinrich Himmler.

Kdo byl Himmler? Nikdo jiný, než ten, kdo pro Hitlera vymyslel program na vyhlazení evropských Židů. Byl tím dokonce tak posedlý, že na téma lékařských experimentů v židovských vězeních dokonce pořádal speciální konferenci v Berlíně. A výsledek? Jasně definovaný program experimentů na židovských ženách v Osvětimi.

Červenec roku 1942 byl ten okamžik, kdy v Osvětimi odstartovalo peklo. Himmler a jeho tři spolupracovníci se rozhodli provádět experimenty tak, aby si jich vězni nebyli vědomi. Ženy například plánovali sterilizovat tím způsobem, že dostávaly děložní injekce nebo obrovské dávky záření. Ostatně záření bylo něco, co se Himmlerovi velmi líbilo a chtěl ozařovat i muže, které by tím kastroval.

Tento "ozařovací program" pro židovské vězně v Osvětimi dostal od Hitlera zelenou a stal se samozřejmě tajným programem. Vlastně to nebylo ani žádné velké překvapení. Byl to zase Himmler, kdo v podstatě vymyslel a následně nechal vybudovat koncentrační tábory.

Obzvlášť drastická byla ale úplně jiná metoda sterilizace, kterou tam prováděl doktor Carl Clauberg. Její popis je opravdu jen pro otrlé. Tato metoda nechirurgické hromadné sterilizace totiž spočívala v zavedení speciálního chemického dráždidla do reprodukčních orgánů žen, kde pak způsobilo těžký a samozřejmě velmi bolestivý zánět. Během několika týdnů se vejcovody uzavřely a ucpaly.

Clauberg byl tak nadšený, že Himmlerovi později písemně referoval: "Nechirurgická metoda sterilizace žen, kterou jsem vynalezl, je nyní téměř dokonalá… Pokud jde o otázky, které jste mi, pane Reichsführere, kladl během doby nezbytné ke sterilizaci tisíce žen tímto způsobem, mohu na ně dnes s jistotou odpovědět.  Pokud výzkum, který provádím, bude i nadále přinášet takové výsledky, jaké dosud přinesl, a není důvod se domnívat, že tomu tak nebude, pak budu schopen v dohledné době oznámit, že jeden zkušený lékař s patřičně vybavenou ordinací a s pomocí deseti pomocných pracovníků bude schopen provést během jediného dne sterilizaci stovek nebo dokonce tisíců žen.“

Experimenty s ozařováním vedoucím ke sterilizaci mužů prováděl v Osvětimi ve stejné době také doktor Horst Schumann. Experiment probíhal asi tak, že ženské vaječníky a mužská varlata byla opakovaně ozařována. Výsledkem nebyla sterilizace ani kastrace, ale těžké popáleniny, radiační záněty či hnisající vředy, které se vězňům nehojily. Sám Schumann po dvou letech takových experimentů Himmlerovi přiznal, že ozařování není vhodnou metodou. A to vše probíhalo i v době, kdy v Osvětimi působil i Mengele.

Autorský článek, další zdroje: History, Auschwitz

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum