Zpěvák Michael Jackson zemřel před 13 lety. Zanechal po sobě hity, které se nepřestanou hrát, ale i skandály, na které se nezapomene

 Osobnosti 
28. června 2022 06:23 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Michael Jackson měl ohromný talent  Depositphotos
Michael Jackson byl jedním z nejtalentovanějších zpěváků. Faktem ale je, že po své předčasné smrti (zemřel 25. června 2009 ve věku 50 let) po sobě zanechal hity, které se nikdy nepřestanou hrát, ale také skandály, na které se nikdy nezapomene a které jeho gloriolu velmi kazí.

Navzdory jeho kariéře v rodinném uskupení uspěl Jackson jako sólový umělec až v roce 1979 albem Off the Wall. Opravdový průlom ale přišel až s deskou Thriller, která je nejprodávanějším albem všech dob. Dodnes se jí prodalo přes 70 milionů kusů.

Tím začala jeho neskutečná jízda. Jackson byl všude, fanoušci šíleli a zpěvák si mohl skutečně užívat svůj titul Král popu. V roce 1987 vydal Jackson desku s názvem Bad a vyjel na světové turné. Na výsluní byl až do roku 1995, kdy vyšlo album HIStory, které pomyslně odstartovalo pozvolný pád z hudebního trůnu. Kompilace s několika novými písněmi už příliš nezaujala a nepomohl ani společný song Scream se sestrou Janet. Jen natočení klipu k tomuto songu stálo 7 milionů dolarů.

V roce 2001 natočil Jackson ještě album Invincible, první nové studiové album po deseti letech. A pak už to s ním šlo jen z kopce. Jeho kariéru začaly více tvořit spíše různé skandály a jeho excentrické chování než kvalitní hudba.

V roce 1994 se Jackson, dlouhodobě podezřívaný ze zneužívání dětí, oženil krátce s Lisou Marií Presley, ale v kuloárech se mluvilo o tom, že šlo o domluvené manželství, které mělo odvést pozornost od obvinění ze zneužívání dětí a vylepšit Jacksonovu image.

Pak se zpěvák v roce 1996 oženil se zdravotní sestrou Debbie Rowe, která mu po umělém oplodnění porodila dvě děti – syna Michaela Prince a dceru Paris. V roce 1999 se Jackson a Debbie rozvedli a zpěvák získal děti do své péče. Později ještě neznámá náhradní matka porodila zpěvákovi syna Blanketa.

Jeho kariéru ale také provázely skandály s plastickými operacemi. Faktem je, že Jackson byl popálen na hlavě a v obličeji, když v roce 1984 natáčel reklamu pro Pepsi, a musel postoupit plastiku. Jenomže to se mu to tak zalíbilo, že se podle biografických informací stal na experimentování s plastickou chirurgií závislý.

Nejčernější kaňkou na jeho životě i kariéře jsou četná obvinění ze sexuálního zneužívání dětí. Obvinění padala už od roku 1993, Jackson se ale vždy s rodiči chlapců, které s sebou vozil na turné a kteří spali v jeho hotelovém pokoji či na jeho ranči Neverland, mimosoudně dohodl. Není tajemstvím, že jedné z rodin například koupil luxusní dům.

V roce 2005 dokonce Jackson stanul před soudem s 10 obviněními, nakonec byl ale zproštěn a nic se nestalo. Korunu tomuto tématu nasadil dokument HBO, který se Jacksonovu letitému zneužívání dětí podrobně věnoval a přinesl šokující informace i svědectví mužů, kteří tehdy byli desetiletými chlapci. Ti do největších podrobností popisovali, jak je Jackson zneužíval všemi možnými způsoby, podával jim alkohol a oblboval je léky. Muži také popsali, jak zpěvák uplácel jejich rodiče.

Na veřejnost se díky dokumentu a výpovědím dostaly nejen podrobnosti o sexuálních praktikách, které Jackson s chlapci prováděl, ale také fakt o tom, jak byl jeho ranč Neverland uzpůsoben tak, aby zpěváka při sexu s chlapci nemohl nikdo načapat. Svědci popsali důmyslný systém různých dveří a výstražných znamení, kterými se Jackson jistil.

Soudní proces z roku 2005 prakticky zlikvidoval Jacksonovu kariéru a zpěvák začal mít finanční potíže. Problémy se jen vršily, smlouvy, které měl, neplnil a vznikaly jen další dluhy. V roce 2008 dokonce hrozilo, že bude v dražbě prodán jeho ranč Neverland, aby se ze zisku zaplatily alespoň největší dluhy. Aby se tomu vyhnul, upsal se Jackson novému koncertnímu turné. Jenomže na něj už nikdy nevyjel.

25. června 2009 byl nalezen mrtvý na svém ranči. Předávkoval se propofolem a koktejlem léků jako midazolam, diazepam a lidokain, na kterých byl po léta závislý. Jackson se tedy v podstatě ufetoval a už nikdy svoje jméno neočistil od sexuálního zneužívání dětí, neudělal žádnou novou hudbu a ani nekoncertoval. Zemřel s dluhy, se kterými se musela jeho rodina po jeho smrti vypořádávat. A taky to stálo řadu soudních pří. Jeho děti ale měly štěstí, že Jackson za svého života nakoupil autorská práva k písničkám Beatles, Rolling Stones či Taylor Swift. Jeho dědicové tato práva prodali za 750 milionů dolarů, zaplatili všechny dluhy a ještě jim dost zbylo. Je to ale jen další hořká tečka za diskutabilním životem tehdejšího Krále popu. 

Autorský článek, další info: History, Vulture

 

 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod