Únos letadla TWA 847 patří mezi neblaze proslulé únosy. Cestující zažívali peklo celé dva týdny

 Koktejl 
14. června 2022 07:46 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
Únos trval dva týdny a ozbrojeným muslimům se zdařil Wikimedia Commons / Federal Aviation Administration
Únos letadla TWA 847 z 14. června roku 1985 patří mezi ty neblaze proslulé únosy letadel. Celá akce totiž trvala velmi dlouho a i když byl zabit jen jeden pasažér, dodnes jde o jeden z "nejslavnějších" únosů letadel.

Letadlo bylo uneseno hned krátce po startu z Atén, odkud původně mířilo do Říma a posléze do Bostonu a Los Angeles. Jenomže pár minut po vzletu cestujícím začalo peklo. Únosci pilotům nařídili letět do libanonského Bejrútu, kde letadlo také přistálo. A pak se začaly dít věci.

Únosci z Hizballáhu požadovali propuštění 700 šítských muslimů z izraelských věznic. Po přistání v Bejrútu chtěli od pasažérů proto oddělit ty s izraelským pasem, ale v letadle žádné nenašli. Ke smůle únosců v něm neseděli ani žádní významní politici nebo diplomaté.

Svoji zlost tedy soustředili na potápěče amerického námořnictva Roberta Stethema, kterého zabili a jeho tělo vyhodili z letadla na runway. Pravdou je, že se pilotům podařilo zatajit únoscům několik židovských cestujících, až na jednoho Američana židovského původu.

19 cestujících bylo v Bejrútu propuštěno výměnou za palivo. Pak letadlo se zbytkem cestujících odletělo do Alžíru a následně se zase vrátilo do Bejrútu. Tam byli někteří cestující systematicky biti, než si únosci vynutili další palivo. Sedm cestujících, kteří měli židovsky znějící jména, odvezli únosci do tamního vězení.

Pak se na palubu letadla přidala nejméně desítka dalších ozbrojených muslimů a 15. června letadlo znovu odletělo do Alžíru. Tam bylo propuštěno 65 cestujících a 5 členek palubního personálu. Různé země pak začaly plnit některé z požadavků. Řecko například propustilo teroristu Aliho Atwu výměnou za své občany na palubě, mezi nimiž byl i slavný řecký zpěvák Demis Roussos. Když se pro změnu letadlo zase vrátilo do Bejrútu, únosci odvezli z letiště zbylých 40 cestujících a věznili je po všech možných úkrytech v Bejrútu.

Všichni, až na jednoho pasažéra, který ve strašných podmínkách dostal infarkt a byl únosci propuštěn, zůstali vězněni až do 30. června. Pak byli propuštěni poté, co jednání mezi vládami zúčastněných zemí a únosci došla k výsledku. Když totiž byli všichni cestující v bezpečí, Izrael skutečně propustil přes 700 šítských muslimů, které věznil a o které únoscům šlo. Akce se tedy únoscům zdařila.

Tento neblaze proslulý únos měl ale ještě dohru. Tři z únosců po 11. září 2001 obžalovali Spojené státy za únos letadla TWA a dalo je na seznam hledaných teroristů. Mohamed Ali Hammadi byl o dva roky později zatčen na frankfurtském letišti s výbušninami a odsouzen na doživotí. Po 19 letech byl ale z vězení propuštěn a vrátil se do Libanonu, odkud nebyl ani na opakovaný nátlak vydán do USA. Kolují zvěsti, že Ali Hammadi byl sice v roce 2010 zabit v Pákistánu po útoku dronem, Spojené státy ho ale stále mají na svém seznamu nehledanějších teroristů.

Autorský článek, další zdroj: History

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod