Nechvalně známý bostonský mafián unikal policii 16 let. Zatkli ho až v červnu 2011, když mu bylo 81 let

 Osobnosti 
21. června 2022 08:08 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
V červnu 2011 spadla klec a James Whitey Bulger strávil posledních 7 let života ve vězení Depositphotos
Jmenoval se James Whitey Bulger a byl to opravdu proslulý mafián z Bostonu. Na svědomí měl kromě celé řady jiných zločinů také 19 vražd, ale šestnáct let úspěšně unikal policii.

James Whitey Bulger byl opravdu velký mafián, který se vešel dokonce do desítky nejhledanějších zločinců na seznamu FBI, která na jeho hlavu vypsala i tučnou odměnu ve výši 2 milionů dolarů. Jenomže Bulger to uměl. Celých šestnáct let se mu dařilo utíkat před zákonem, nebo spíš někde spokojeně žít se svou družkou Catherine Greig.

V červnu 2011 ale konečně spadla klec a James Whitey Bulger byl i se svou láskou zatčen v Los Angeles v Santa Monice. Bylo mu už 81 let. Život si Bulger opravdu užil. Už v padesátých letech minulého století seděl za bankovní loupeže, a když se po propuštění vrátil do Bostonu, rozjel to ve velkém.

Takové věci známe jen z mafiánských filmů, ale Bulger je opravdu realizoval. Samozřejmě, že jeho hlavní činností byla distribuce drog, vydírání, vybírání výpalného a všechny ty běžné mafiánské věci. Ale Bulger nebyl jen nějaký mafiánský grázl. Byl chytrý, a tak se se svým společníkem stal tajným informátorem FBI. Výměnou za vlastní beztrestnost donášel na konkurenční mafiány, čímž si vlastně jen zvětšoval vlastní impérium.

Nakonec ho ale FBI měla dost nebo respektive pochopila, že se jen nechala využít a Bulgera chtěla v roce 2004 zatknout. Jeden uplacený agent to ale Bulgerovi prásknul a ten beze stopy zmizel. A slehla se po něm zem až do roku 2011.

Jak ho tedy nakonec dostali? Chytře. FBI začala po celé Americe vysílat žádosti o pomoc při hledání Bulgerovy přítelkyně Catherine Greig. Domnívali se správně, že ji třeba poznají ženy z kosmetických salónů či kadeřnictví. A byla to správná myšlenka. Nakonec jim skutečně zavolala jedna divačka, která Catherine Greig poznala.

FBI pak dvojici nějakou dobu sledovala. Bydlela pod jmény Charles a Carol Gasko v dvoupokojovém bytě v Santa Monice. Tam je také po dlouhých šestnácti letech nakonec zatkli. Nutno ale dodat, že Bulger si se svou přítelkyní žil celou tu dobu dobře, i když v malém bytě. Kromě zbraní v něm totiž měl schovaných i 800 tisíc dolarů.

Catherine Greig nakonec za napomáhání při útěku dostala osm let, Bulger dostal hned dvě doživotí. Ale v jedenaosmdesáti už mu to asi bylo svým způsobem jedno. Přesto ve vězení prožil ještě dalších sedm let, než v říjnu 2018 zemřel.

Autorský článek, další zdroj: History

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod