Otec Televarieté Vladimír Dvořák by oslavil 98. narozeniny. Právě on si vybral jako parťačku Jiřinu Bohdalovou, která tehdy nesměla točit

 Osobnosti 
17. května 2023 13:34 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Vladimír Dvořák by tento měsíc oslavil 98. narozeniny Česká televize / volný zdroj
Vladimír Dvořák zemřel v roce 1999 ve věku 74 let, na televizních obrazovkách ho ale diváci stále vídají poměrně pravidelně. A to díky dnes už doslova kultovní televizní estrádě Televarieté. 14. května by tenhle skvělý bavič oslavil 98. narozeniny.

Vladimír Dvořák byl jen příležitostným hercem, daleko víc se prosazoval jako scénárista, textař a moderátor. A proto se také stal duchovním otcem televizní estrády Televarieté. Nápad na televizní zábavní show dostal v roce 1964 během své dovolené ve Francii, kde se šel z profesionální zvědavosti podívat do pařížského klubu Olympia. Tam totiž už tehdy dávali podobný program, v němž se na pódiu střídali komici, tanečníci, zpěváci a artisti. A Dvořákovi se tenhle nápad líbil natolik, že hned po návratu z dovolené začal pracovat na scénáři k televizní estrádě.

Trvalo ale ještě dlouhých sedm let, než se Dvořákovi podařilo v roce 1971 svoje vymazlené dítě skutečně dostat na obrazovku. Mezitím se totiž stal šéfem Hlavní redakce zábavních pořadu Československé televize, takže v této pozici už realizace vysněné televizní show byla poměrně snadná. Co ale snadné nebylo, bylo udržení pořadu na obrazovce. Některé věci se nelíbily divákům, jiné televizním šéfům a další zase komunistické cenzuře. A tak po pěti letech a pětadvaceti odvysílaných dílech přišel konec.

Vladimír Dvořák ale svoje Televarieté miloval natolik, že se se svojí pověstnou houževnatostí pustil do inovace pořadu. Dostal nápad dát více prostoru komickým scénkám a také smíšené moderátorské dvojici. A v tuto chvíli přichází na scénu Jiřina Bohdalová, která ovšem měla u svého jména černý puntík poté, co natočila trezorový film Ucho. V televizi to Dvořákovi ale nějakým zázrakem prošlo a tak vznikla slavná dvojice Dvořák-Bohdalová, bez které si diváci nakonec Televarieté nedovedli ani představit.

Dvořák psal pro sebe a Bohdalovou většinu komických scének, které se v Televarieté objevily a díky obrovské oblíbenosti show se mu postupně dařilo do programu propašovávat i západní umělce, byť méně zvučných jmen. A troufal si dokonce do komických scén psát i zkryté narážky na komunistický režim. Televarieté, Dvořákovo vymazlené dítě a také to nejlepší, co kdy stvořil, dosáhlo v roce 1982 takové divácké oblíbenosti, že se stalo dokonce hlavním silvestrovským televizním programem. A to tehdy znamenalo opravdu hodně.

[:id_6350]

Televarieté jelo na vítězné vlně až do sametové revoluce v roce 1989 a kupodivu s jeho oblibou nepohla ani změna poměrů a později i příchod nových televizních kanálů. Vladimír Dvořák se totiž se svojí show dokázal skvěle přizpůsobit novým podmínkám a Televarieté mělo dál velkou sledovanost.  Poslední díl Televarieté natočil Dvořák v roce 1998, to už ale byl nemocný a pořad musel kvůli jeho zdravotnímu stavu skončit. Kdyby byl Vladimír Dvořák zdráv, s největší pravděpodobností by tahle show jela dál. I tak se ale Dvořák stal legendou televizní zábavy a na svět přivedl úctyhodných 74 dílů zábavního pořadu, což je číslo, které už těžko nějaký podobný estrádní pořad překoná.

Autorský článek, další zdroj: Česká televize

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty