Slavný herec Robert Blake zastřelil svou manželku. Porota ho ale osvobodila a on se v klidu dožil vysokého věku

 Osobnosti 
19. března 2023 17:42 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Blake byl mazaný a spravedlnosti unikl Wikimedia Commons / ABC Television
V polovině března 2005 skončil tříměsíční soudní proces se slavným hercem Robertem Blakem. Byl obviněn z vraždy svojí manželky, ale porota ho překvapivě osvobodila. Spravedlnost ho nikdy nedostihla.

Během ostře sledovaného soudního procesu vykreslil Blakeův obhájce stárnoucího herce jako oběť s tím, že jeho zavražděná manželka Bonny Lee Buckle často posílala dopisy a své nahé fotky slavným mužům a také přiměla Blakea, aby si ji vzal, protože otěhotněla. Dcera páru, Rose, se narodila v červnu 2000, a ačkoli Bakley zpočátku tvrdil, že otcem dítěte byl Christian Brando, syna slavného herce Marlona Branda, test otcovství prokázal, že dítě bylo Blakeovo. Blake a Bakley se vzali tedy kvůli jejímu těhotenství v listopadu toho roku. Jejich krátký a hlavně tragický svazek trval do května 2001, kdy byla Bakley zastřelena, když seděla v autě před restaurací v Los Angeles.

Robert Blake byl zatčen za vraždu a obžaloba k soudu přivedla dva bývalé kaskadéry, kteří tvrdili, že si Blake najal na vraždu své manželky. Při křížovém výslechu se ale ukázalo, že kaskadéři byli uživateli kokainu a metamfetaminu, což jejich výpovědi znevěrohodnilo. Porota nakonec ve svém osvobozujícím rozsudku nad Blakem dala jasně najevo, že nevěřila výpovědím těchto kaskadérů, a také dospěla k závěru, že obžaloba neprokázala, že by Robert Blake držel ve svých rukou vražednou zbraň.

Nakonec se tedy spravedlonost moc neukázala, i když byl Robert Blake v listopadu 2005, jen pouhých osm měsíců po skončení soudního procesu, v civilním procesu shledán odpovědným za úmyslné způsobení smrti Bonny Lee Bakley a bylo mu nařízeno zaplatit 30 milionů dolarů dětem svojí tragicky zesnulé ženy. Malá Rose zůstala v péči její nejstarší dcery Delinah.

A jak se vlastně vražda odehrála a jak to celé dopadlo?  V květnu 2001 vzal Blake svoji ženu na večeři do italské restaurace Vitello ve Studio City. Bakley byla střelena do hlavy, když seděla v Blakeově autě, které bylo zaparkované v boční ulici. Blake tvrdil, že se vrátil do restaurace pro pistoli, kterou nechal uvnitř, a řekl, že nebyl přítomen, když došlo ke střelbě. Pistole, kterou Blake zanechal v restauraci, byla nakonec policií označena jako vražedná zbraň.

Poté, co porota Blakea osvobodila, označil okresní státní zástupce v Los Angeles Stephen Cooley v komentáři k tomuto rozhodnutí slavného herce za nešťastnou lidskou bytost a porotce za neuvěřitelné hlupáky, kteří podlehli tvrzení obhajoby. O alespoň částečnou spravedlnost se postaral civilní soud, ke kterému podaly žalobu tři děti Bonny Lee Bakley. Blake byl odsouzen k zaplacení třicetimilionového odškodného, ale v únoru 2006 vyhlásil bankrot a také se proti rozhodnutí soudu odvolal. Nakonec mu odvolací soud výši odškodnění snížil na 15 milionů dolarů. To už ale bylo jedno, protože Blake byl v bankrotu a dokonce dlužil přes milion dolarů státu na daních.

Robert Blake, který zemřel ve věku 89 let letos začátkem března, měl sošky Zlatý glóbus i Emmy a hrál ve  200 filmech. Nicméně nejvíc byl známý pro hlavní roli ve filmu Chladnokrevně a také pro hlavní roli v sedmdesátkovém krimi seriálu Baretta. Blake točil až do roku 1997, kdy natočil snímek Lost Highway. Po vraždě jeho ženy přišel konec kariéry, protože vraha nikdo v Hollywoodu zaměstnat nechtěl.

Autorský článek, další zdroj: NY Times

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve