V dubnu 1970 McCartney oznámil rozpad Beatles. Kapela přitom neexistovala už řadu let a vše tajila kvůli penězům

 Koktejl 
19. dubna 2023 18:53 / Mirka Malá
  7
📷
1 fotografie v galerii
Beatles se hádali především o peníze a rozpad skupiny tajili celý rok Wikimedia Commons / Henry Grossman
Beatles se totiž ve skutečnosti hádali už tři roky. Šlo především o složité obchodní vztahy uvnitř kapely a Lennonova láska k Yoko Ono, která je často označována jako hlavní důvod rozpadu Beatles, byla rozhodně na vedlejší koleji. Protože o peníze jde vždy a především.

Takže poslední tři roky šedesátých let se vlastně členové Beatles věnovali svým soukromým věcem a projektům a řešili především peníze. Ovšem 10. dubna 1970 poskytl Paul McCartney sebestředný rozhovor médiím o své sólové desce a na existenci kapely Beatles, která v té době neměla ani žádné plány na nahrávání nové desky, odpověděl jednoznačně. A protože se Beatles skutečně už nikdy nedali dohromady, je v hudební historii tento dubnový den navždy zapsán jako den, kdy se oficiálně rozpadli Beatles.

Ale proč se doopravdy nejvlivnější kapela 20. století rozpadla jen sedm let po vydání svého prvního alba? Vše odstartovalo v roce 1967 smrtí manažera kapely Briana Epsteina. Beatles byli před jeho smrtí už doslova vyčerpaní koncertními turné, během nichž kvůli řevu fanoušků neslyšeli ani vlastní hudbu. V roce 1966 se tedy dohodli, že s koncerty končí. Epstein s tím nesouhlasil, nicméně následující rok vydali Beatles zásadní album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, které jim sice přineslo nesmrtelnost, ale také méně peněz.

Epstein se v srpnu 1967 předávkoval drogami a najednou se ukázalo, že Beatles ztratili muže, který dokázal mistrně spravovat jak jejich finance, tak dokázal pracovat s jejich egy. Epstein mimo jiné už od první poloviny šedesátých let mistrně optimalizoval výdělky kapely tak, aby členové Beatles platili co nejmenší daně. Jenomže zatímco po jeho smrti Lennon, Harrison a Starr chtěli, aby se vedení kapely ujal Allen Klein, tehdejší manažer Rolling Stones, McCartney prosazoval Lee a Johna Eastmanovy, tedy otce a bratra jeho brzy nastávající manželky Lindy. A není se, co divit, že se kapela začala hádat. Je skutečně pozoruhodné, že McCartney myslel vážně, že kapelu a byznys bude řídit jeho budoucí tchán a švagr.

Konec šedesátých let navíc pro Beatles přinesl značný pokles příjmů, protože nekoncertovali, a peníze se tak staly hlavním tématem. Klein se nakonec stal manažerem skupiny, ale fakticky se dostal pouze k tomu, že se členy kapely absolvoval desítky nechutných obchodních jednání, během nichž se všichni jen hádali o peníze. Film Magical Mystery Tour taky zrovna nevydělal balík, a tak se Lennon nakonec rozhodl Beatles v roce 1969 opustit. Klein ho nicméně přemluvil, aby si to nechal pro sebe, protože jako manažer byl zrovna uprostřed vyjednávání o tom, že jejich nahrávací firma Apple bude vydávat všechny nahrávky Beatles i dalších umělců. Smlouva nakonec skutečně byla podepsána a členové Beatles si díky ní přišli na velmi slušné peníze. A to i přes fakt, že John Lennon už několik měsíců nebyl členem skupiny, kterou řadu let ovládaly jen a jen peníze.

Fakt, že kapelu zajímaly především peníze, promluvil i do způsobu, jakým se vše tajilo a prezentovalo veřejnosti. Allen Klein, který přemluvil Lennona, aby kvůli penězům utajil fakt, že kapelu opustil už v roce 1969, také vymyslel způsob, jak vše sdělit veřejnosti. Proto také John Lennon použil svoji životní lásku Yoko Ono jako vysvětlení rozpadu Beatles, když řekl pro Rolling Stone: „Musel jsem být ženatý buď s nimi, nebo s Yoko, a vybral jsem si Yoko.“  Vše tedy kvůli obchodním záležitostem zůstalo fanouškům kapely utajeno až do onoho 10. dubna 1970, kdy McCartney ve svém sebestředném rozhovoru řekl, že jeho partnerství s Lennonem skončilo.

Autorský článek, další zdroj: History

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod