V březnu 1980 skončila třetí série Dallasu zastřelením J.R. Ewinga. Legendární seriál měl velký vliv na východní Evropu

 Film a seriál 
30. března 2023 08:11 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Seriál Dallas uchvátil i východní Evropu CBS
V březnu 1980 na amerických televizních obrazovkách skončila velmi sledovaná třetí série dnes kultovního seriálu Dallas. Série skončila zastřelením J.R. Ewinga a fráze „Kdo zastřelil J.R.?“ se nesmazatelně zapsala do slovníku americké popkultury.

Dallas byl televizní seriál, který se vysílal na stanici CBS od dubna 1978 do května 1991. Vše se v něm točí kolem bohaté a rozhádané texaské rodiny Ewingů, kteří vlastní nezávislou ropnou společnost Ewing Oil a také chovají dobytek na farmě Southfork. Série se původně zaměřovala na manželství Bobbyho Ewinga a Pamely Barnes, jejichž rodiny byly zapřisáhlými nepřáteli. Jak série postupovala, Bobbyho starší bratr, ropný magnát J. R. Ewing, se stal ústřední postavou seriálu, jejíž podrazy a špinavé obchody se staly středobodem seriálu. Když seriál v roce 1991 skončil, postava J.R. Ewinga byla jedinou, která se objevila v každé epizodě.

Dnes doslova kultovní je ale poslední epizoda třetí série z roku 1980 nazvaná Who Done It, kterou sledovalo 90 milionů Američanů. Fráze "Kdo zastřelil J.R.?" patří dnes do slovníku americké popkultury jako jedna z nejslavnějších hlášek.

Se svými 357 epizodami zůstává i dnes Dallas jedním z nejdéle trvajících celohodinových dramat v hlavním vysílacím čase v historii americké televize a v roce 2007 byl Dallas zařazen na seznam časopisu Time  do 100 nejlepších televizních pořadů všech dob. Proto také v roce 2010 vzniklo pokračování Dallasu. Na televizní obrazovku se dostalo v roce 2012 a skončilo po třech sezónách v roce 2014.

Seriál Dallas má ale ještě jeden důležitý odkaz, tedy kromě vysoké sledovanosti, velkého počtu epizod a spousty televizních cen. Dallas totiž částečně pomohl urychlit pád komunistického režimu v bývalé zemi východního bloku Rumunska. Rumunský prezident Nicolae Ceaușescu povolil vysílání Dallasu, jedné z mála západních show, které bylo povoleno vysílat v komunistickém státě během 80. let. Jeho přesvědčení, že seriál bude vnímán jako antikapitalistický, se obrátilo proti režimu, protože Rumuni si rázem začali přát stejný životní styl, který v seriálu viděli, k čemuž se v totalitním komunistickém Rumunsku zdaleka ani neblížili.

Dallas měl pro Rumuny tak velký význam, že krátce po popravě prezidenta Ceaușesca a jeho manželky na Štědrý den roku 1989 byla pilotní epizoda Dallasu jedním z prvních pořadů, vysílaných na nově svobodné rumunské televizi. Popularita Dallasu v Rumunsku byla tak obrovská, že se dokonce stala předmětem experimentálního dokumentu Hotel Dallas z roku 2016, který režírovalo umělecké duo Ungur & Huang a v hlavní roli se objevil sám Patrick Duffy, který si zahrál surrealistického dvojníka postavy Bobbyho Ewinga.

Také v severních částech Sovětským svazem okupovaného Estonska se Dallas stal populárním, když byl vysílán ve finské televizi a Estonci ho díky blízkosti finské hranice mohli nelegálně sledovat na svých převážně sovětských televizorech. V komunistickém Sovětském svazu jezdily dokonce tisíce lidí pravidelně do severního cípu Estonska, aby mohli Dallas ve finské televizi sledovat, i když zjevně nemohli seriálovým postavám rozumět ani slovo.

Do Československa se Dallas dostal ale až po sametové revoluci a začal se vysílat v roce 1992 a hned se stal nejsledovanějším pořadem. Také k němu u nás vyšla kniha, které se prodalo na 300 tisíc výtisků.

Autorský článek, další zdroj: People

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47