Zajímavosti z filmu Pán prstenů: Herec Sean Bean se bál létat helikoptérou a každý den raději šplhal dvě hodiny na vrchol hory

 Film a seriál 
30. listopadu 2022 09:31 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Pán prstenů je nejúspěšnějším filmovým projektem všech dob New Line Cinema / volný zdroj
Byl správcem trůnu Gondoru a následně se přidal ke Společenstvu prstenu. Boromir byl statečný válečník, který se ovšem v podání herce Seana Beana bál létat helikoptérou.

Postava Boromira je v Pánu prstenů poměrně klíčová, a tak měl při natáčení herec Sean Bean až do smrti svojí postavy opravdu hodně práce. Náročné bylo zejména natáčení pasáží, kdy Společenstvo překračuje zasněžené vrcholky hor. Venku panovaly nepříjemné podmínky a základní tábor celého filmového štábu byl samozřejmě dole.

Herce proto každý den do hor dopravovaly helikoptéry, což Seanu Beanovi absolutně nevyhovovalo. Ukázalo se totiž, že přestože Bean často hraje akční postavy, bojí se ve skutečnosti létat helikoptérou. Při natáčení Pána prstenů: Společenstvo prstenu tak raději vykonal dvouhodinový výstup na horu Caradhras.

Fyzičku měl tedy Sean Bean rozhodně dobrou, ale určitě nešlo o žádnou procházku do hor. Bean totiž šplhal na horu každý den už nalíčený a ve svém filmovém kostýmu. Dodnes jde mezi herci a štábem o nejoblíbenější historku z natáčení kultovní Tolkienovy série, protože vidět Beana každý den šplhat ve filmovém kostýmu na zasněženou horu z helikoptéry, se opravdu nepoštěstí každému.

Ostatně natáčení Pána prstenů provázela řada takových kuriozních historek a také úrazů. A některé z takových nehod dokonce režisér Peter Jackson ve filmu použil. Řeč je především o scéně, kdy podle scénáře narazí Gandalf v podání Iana McKellena do lustru v Dně pytle. A hned potom se bouchne do hlavy o trám, čemuž se sám trochu zasměje a pokračuje plynule do další místnosti. Srážka s trámem ale ve scénáři nebyla a šlo čistě o náhodu, která se režisérovi líbila natolik, že ji ve filmu nechal.

Pracovnímu úrazu se nevyhnul ani herec Sean Astin, představitel Sama. Ten v jedné scéně pronásleduje Froda přes řeku, takže se samozřejmě musel brodit vodou. Filmový štáb sice nenechal nic náhodě a do vody nejprve poslal potápěče, aby odstranili všechny nebezpečné kameny, kus skla jim ale unikl. A protože zákon schválnosti opravdu funguje, Sean Astin na sklo při natáčení samozřejmě šlápnul. A šlo hned o dvojitý úraz. Sklo totiž prořízlo jak jeho filmovou hobití nohu, tak vlastní hercovu nohu. Herec dokonce musel být vrtulníkem přepraven do nemocnice, kde si jeho ošetření vyžádalo několik stehů. K této události také existují tzv. záběry ze zákulisí, kde je to dobře vidět.  A Frodo, tedy Elijah Wood, to na záběrech komentuje slovy, že je tam opravdu hodně krve.

Natáčení trilogie Pána prstenů bylo náročné nejen kvůli kostýmům či líčení a speciálním efektům, ale především kvůli drsnému prostřední, ve kterém se odehrávalo. Natáčelo se na 150 různých lokacích Nového Zélandu a natáčení trvalo skutečně předlouhých osmnáct měsíců. A to je opravdu dlouho. Naštěstí ale herci, kteří spolu trávili tak dlouhý čas, neměli mezi sebou žádnou ponorkovou nemoc, naopak. Všichni ze Společenstva prstenu se skamarádili natolik, že si nakonec nechali udělat stejné tetování. A tím není nic jiného než elfský symbol pro „9“.

Všechny tři filmy trilogie se natáčely současně a šlo o jeden z největších a nejambicióznějších filmových projektů, jaký kdy byl uskutečněn. Tehdejší rozpočet byl doslova monstrózní ve výši 281 milionů dolarů, což by v přepočtu v současnosti dělalo 457 milionů dolarů. Jenomže úspěch byl tak obrovský, že se to bohatě vyplatilo. Pán prstenů je dnes považován za jednu z největších a nejvlivnějších filmových sérií, jaké kdy byly natočeny. Byl to velký finanční úspěch a patří mezi nejvýdělečnější filmové série všech dob s celosvětovými příjmy ve výši 3 miliard dolarů.

Autorský článek, další zdroj: Screenrant

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve